07.10.2021.
SAMO ZA PRAVE DOMAĆICE: Uz OVE savete ZIMNICA će biti "prste da poližeš"!
U novom Sasomange blogu saznajte šta sve morate da uradite da bi vam zimnica bila sto uspešnija i ukusnija.
(FOTO: Shutterstock)
"Kako pripremiti zimnicu?" pitanje je koje najviše muči mnoge domaćice koje se prvi put sa ovim susreću. Ovaj proces možda deluje kao izazov, velika odgovornost i ogroman posao, ali uz prave savete, dobre recepte i malu pomoć kuhinjskih aparata, to lako može da se pretvori u pravo zadovoljstvo.
Na prvom mestu obratite pažnju na sledeće:
- Uvek kupujte zrelo povrće, celih zdravih plodova. Ako imate baštu, berite ih pred samu pripremu, jer ako dugo stoji na vazduhu, izgubiće vitamine, boju i teksturu. Takođe, kada kupujete na veliko, dobro prekontrolišite gajbice, jer vas ušteda u ceni može koštati trulog i prezrelog povrća koje ne možete da koristite.
- Posuđe koje koristite mora biti potpuno čisto, a preporuka je da sve šerpe i lonci budu emejlirani ili od nerđajućeg čelika zbog kiselina koje se javljaju prilikom kuvanja.
- Ako već koristite konzervenas – natrijum-benzoat, računajte da je kesica od 5 grama dovoljna za pet kilograma voća ili povrća. Više konzervansa se ne preporučuje.
- Za presolac kojim se kiseli povrće najbolje je da se upotrebi čisto vinsko sirće i esencija.
- Poklopci, tegle, flaše moraju biti temeljno oprani i sterilisani pre punjenja, a nakon punjenja ih treba najpre držati na sobnoj temepraturi, pa onda u zamračenoj prostoriji.
- Ne koristite zarđale poklopce jer mogu promeniti ukus zimnice.
- Dobar način za zatvaranje boca s kuvanim paradajzom ili voćnim sokom je pomoću novinskog papira i belanceta. Belance se dobro izlupa viljuškom, pa se u tu masu umaču četvrstasti komadi novine i po dva zajedno stavljaju i slepe preko grlića boce. Kada se belance osuši, boca je hermetički zatvorena.
- Dvostruki celofan premazan alkoholom pre poklopca najbolje će zatvoriti tegle.
- Zimnicu treba čuvati u suvoj, provetranoj i prohladnoj prostoriji, u kojoj zimi voda ne mrzne. Dobo je da se prozori pokriju tako da unutra bude mračno. Zimi ostavu treba provetravati jednom nedeljno, najbolje oko podneva.
- Kacu s kupusom ne treba držati u istoj prostoriji sa ostalom zimnicom, jer može da izazove kvarenje. Ako je ostava vlažna, preporučuje se da na površinu pekmeza i mermelade stavi sloj šećera u prahu debljine dva-tri centimentara.
Povrće uvek dobro operite i ostavite da se suši. Danas je olakšavajuća oklonost što na tržištu postoji mnogo aparata koji vam mogu olakšati posao. Primera radi, na električnom grilu ćete daleko brže ispeći paprike, bez mnogo nereda.
A preporuka je da ih neposredno posle pečenja ostavite da odstoje u poklopljenim posudama. Posle kratkog vremena, kožica će se skidati lako i u celosti.
Takođe, na sasomange.rs možete naći veliku ponudu kvalitetnih mašinica za mlevenje, čime ćete znatno olakšati pripremu zimnice. Ne zaboravite i da je dobar set noževa zlata vredan, ili makar oštrač, jer ćete tako skratiti vreme pripreme.
Naravno, iako se u mnogim mestima zimnica i dalje priprema na šporetu za drva, danas uz moderne aparate sve ide daleko brže i lakše.
Primera radi, za one koji žele da idu korak dalje, mogu poslužiti više nego korisni dehidratori koji suše voće i povrće na vazduhu, bez vašeg preteranog cimanja i proveravanja svaki čas.
Ne zaboravite još jednu veoma bitnu stvar - zimnicu nikad ne čuvajte u plastičnim posudama, a da bi se povrće za zimnicu održalo, neophodno ga je ukiseliti.
U praksi, koristimo dva načina fermentacije: pomoću sirćeta i korišćenjem soli. U sirćetu mali broj korisnih bakterija može da preživi, i preporuka je da se izbegava.
Kada zimnicu kiselimo dodajući slanu vodu, iz povrća se voda izdvaja, pa je koncentracija vitamina rastvorljivih u mastima D, E, K i A, povećana. Takođe korisne bakterije se očuvaju i ukisele zimnicu dok se eliminišu one koje pospešuju truljenje. Nakon punjenja okrenite napunjene poklopljene teglice naopako, da sav vazduh iz teglica izadje. Ovo dodatno čuva sadržaj.
I naposletku, preporuka je da na sve tegle i boce stavite nalepnice na kojima piše šta je unutra i datum kada je napravljeno. Neke vrste ziminice kao što su slatko i pekmez, mogu da stoje i nekoliko godina, ali je ipak bolje da se potroše u roku od godinu dana.
Sasomange je oglasnik za sve što tražiš u Srbiji - bilo da tražite stvari za uređenje doma, bilo da ste u potrazi sa novim autom ili planirate kupovinu nove nekretnine: u preko 90 kategorija i potkategorija, naći ćete sve što vam treba, a postavljanje oglasa je potpuno besplatno. Sve oglase možete pogledati OVDE.