(FOTO: Mondo/Stefan Stojanović)
Pred nama je praznični vikend, odnosno praznik rada koji se ove godine proslavlja u nedelju i koji se tradicionalno obeležava urankom i svima nama omiljenim roštiljanjem. Prvi maj sa sobom donosi neizbežno roštiljanje sa društvom u prirodi koje iščekujemo cele godine, ali većina nas verovatno ni ne sluti koliko pojedine greške prilikom pečenja mesa mogu ugroziti zdravlje.
Priroda, žica i omiljeni specijaliteti od mesa više su nego dovoljan razlog za provod, a ako ste ljubitelj dobrog zalogaja, učinićete sve da se vaš roštilj pamti. Iskusni kuvari imaju nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da napravite roštilj godine, na ukusan način koji neće ugroziti vaše zdravlje, ali i zdravlje vaših najbližih.
Za početak, ako želite da meso bude sočno, kuvari savetuju da sečete meso na tanje komade jer će se tako brže ispeći, što je dobro ukoliko imate puno gostiju, a mali roštilj. Pritom je važno da izbegavate često okretanje mesa. Jednom kada komad mesa stavite na roštilj bolje je da ga što manje okrećete i pomerate. Mesu sa roštilja onaj ekstra ukus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom okviru. Prvo ga pecite na snažnoj vatri, pa ga pomerite na ivicu roštilja gde je toplota manja.
Meso okrećite isključivo hvataljkom, nikad viljuškama, da ga ne biste oštetili i izazvali sušenje i rasipanje dragocenih sokova. Na sajtu Sasomange.rs možete pronaći najveći izbor pribora za pečenje, roštilja na ćumur, električnih roštilja, rešetki i slično koji će vam poslužiti da napravite roštilj za pamćenje, ali znajte da će roštilj, bez obzira na sve ostalo, imati bolji ukus ako meso marinirate u ulju i začinima nekoliko sati pre pečenja, idealno bi bilo veče pre pripreme. Ne zaboravite da u marinadu dodate malo kiseline poput limunovog soka ili sirćeta, jer će ono sprečiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenima.
Takođe, kada pečete hranu na roštilju, potrudite se da namirnice ne dodiruju plamen jer on proizvodi trostruko više štetnih supstanci nego žar od ćumura ili drveta. Ako je ikako moguće, koristite posno meso, bez izrazito masnih delova. Masnoća koja kaplje na žar stvara kancerogene supstance, koje se kasnije, zajedno s dimom, prilepe za namirnice koje se peku.
Sasomange je oglasnik za sve što tražiš u Srbiji. Oglašavanje na našem sajtu je potpuno besplatno. Iskoristi priliku da na jednostavan način zaradiš, kao i da pronađeš šta god da ti je potrebno.
(Marija Ivetić)