28.04.2021.
SADA KONAČNO ZNAMO ZA FORU! Recite zbogom LJUŠTENJU JAJA, otkrivamo genijalno rešenje
U novom Sasomange blogu otkrivamo na koji način da uspešno skuvate jaja, a da se pri tom procesu ljuska ne zalepi za jaje.
(FOTO: Printscreen/Youtube/Vijaya Selvaraju)
Tehniku kuvanja jaja lako je savladati i to svima polazi za rukom, međutim, često šta god pokušali, kada ih izvadite iz vode i krenete sa ljuštenjem, ljuska zna da se zalepi za belance, a vi ostanete bez pola svog savršenog jajeta. Svako od nas je ovo prošao makar jednom, a frustracija kada pod noktom ugledamo komad ljuske sa sve belancem, obično rezultira kopanjem i mrcvarenjem sve dok naše jaje ne izgleda onoliko traumatizovano koliko se mi osećamo. Mora da postoji lakši način, zar ne?!
Mnogi savetuju dodavanje sode bikarbone ili kašičice sirćeta u vodu za kuvanje, a pojedini kuvari tvrde da je trik u dugom kuvanju: Stavite lonac vode da proključa, lagano spustite jaja i ostavite ih da ključaju minimum 30 sekundi na najjačoj vatri. Potom smanjite vatru i krčkajte ih na laganoj vatri, pokrijte poklopcem i kuvajte još 10 minuta.
Nažalost, ovakva jaja biće tvrdo kuvana pa ko voli mekšu teksturu neće se baš obradovati, a moramo da vas razočaramo i obavestimo da ni trik sa sodom i sirćetom obično ne “pali”.
Neki predlažu i da “šokirate” jaja hladnom vodom nakon kuvanja, ocedite je posle nekoliko minuta, šerpu protresete amo-tamo da lagano puknu ljuske. Kažu da je još sigurnije da ih ogulite pod mlazom hladne vode jer bi ona trebalo da se provlači ispod tankog filma koji se prilepi za belance i pomogne u oslobađanju ljuske. Sve i da ovaj trik funkcioniše, znajte da ćete na kraju dobiti hladna jaja, a voda će rasuti ljuske pa ćete morati da ih lovite po sudoperi.
Bilo kako bilo, ljuštenje jaja može da potraje čitavu večnost, ali ipak postoji jedna fora koja radi bez greške. Trik je u korišćenju Eggies-a, ljuski za savršena tvrdo kuvana jaja! To je najbrži i najlakši način kuvanja jaja koji ste ikada videli.
Potrebno je samo da razbijte jaje u Eggies, zavrnite, ubacite u ključalu vodu i dobijate savršeno skuvana jaja baš svaki put. Ako pogledate iznutra videćete da se u Eggies-u jaja kuvaju kao u svojoj ljusci. Nelepljiv material omogućuje da lako i jednostavno izvadite jaje iz Eggies-a, a još jedna prednost je ta što u njemu ne morate da kuvate jaja samo u loptastom obliku. Okrenite poklopac Eggies-a na ravno i skuvaćete perfektno ravna i jednaka jaja koja su zgodna za dekorisanje za praznike i proslave. Uživajte u punom ukusu kuvanih jaja i to bez ljuštenja i jedne jedine ljuske jajeta.
Za manje od 30 sekundi možete da istisnete 6 jaja iz Eggies-a, a za sve to dovoljan je jedan potez – otvaranje tzv. ljuske. Takođe, zato što kuvate jaja bez njihove ljuske, možete pre kuvanja dodavati začine i druge sastojke, a svojoj porodici prirediti pravu malu kulinarsku čaroliju.
Sasomange je oglasnik koji ima sve - bilo da tražite stvari za uređenje doma, bilo da ste u potrazi sa novim autom ili planirate kupovinu nove nekretnine: u preko 90 kategorija i potkategorija, naći ćete sve što vam treba, a postavljanje oglasa je potpuno besplatno. Sve oglase možete pogledati OVDE.