Integralno brašno od raži
- Pančevo,
150 RSD
- 136369560
- 26.02.2023.
- integralno-brasno-od-razi
-
Opis
Naše brašno ima laboratorijski dokaz o kvalitetu i bezbednosti.
Brašno je proizvedeno od selektiranog semena, mlevenjem na vodeničnom kamenu.
Raž je strno žito, po svim osobinama veoma blisko pšenici. Postojbina raži i najznačajniji proizvodjački regioni su Pribaltičke zemlje i Rusija gde je to glavno „ hlebno“ žito. Kod nas se raž ranije gajila više, a danas se gaji vrlo malo pa je raž zbog specifičnog ukusa i mirisa postala vrlo tražena u pekarskoj proizvodnji.
Nekada su raž i proizvodi od raži smatrani siromašnom hranom medjutim najnovija saznanja koja su rezultat mnogobrojnih istraživanja pokazuju da raž ne samo da nije manje vredna, već da može biti vrlo značajna u ishrani zbog svojih nutritivnih i zdravstvenih svojstava. Istraživanja su pokazala da raž pozitivno utiče na ceo kardiovaskularni sistem, da ljudi koji redovno konzumiraju proizvode od raži manje obolevaju od kancera, da imaju manje smetnji u probavi i niz drugih boljitaka. Posebna karakteristika pekarskih proizvoda od raži je specifičan miris i ukus koji su prijemčivi za velik broj konzumenata. Da bi se dobio pekarski proizvod što prihvatljivijih organoleptičkih osobina, ražano brašno se mora mešati sa pšeničnim u različitim odnosima. Po Nemačkim standardima proizvodi se ražano-pšenični hleb sa odnosom 75% raži i 25% pšenice, mešani hleb sa odnosom 50:50 i pšenično- ražani hleb sa odnosima 25% raži i 75% pšenice, što preporučujemo i našim potrošačima.
Таин је врста војног хлеба начињеног од специфичне мешавине раженог и белог брашна, која је могла је да траје дуго и даје снагу и гипкост српским војницима у борби. Реч таин је турског порекла и значи следовање, а сваком српском војнику следовало је једна векна од 800 грама хлеба дневно. Чињеница да је обавезни део униформе српског војника била торбица за хлеб, сведочи о томе да је таин заиста био светиња за војника, коју је он мора све време рата да конзумира како би преживео све недаће и оскудице у исхрани.
Његови састојци: 70% раженог брашна, 30% белог брашна, со и вода. Ова смеса мешана је не са квасцем већ старим и очврслим, сувим – већ квасним тестом— комин. Након тога добро замешено тесто одстоји више сати да нарасте, све док се на његовој површини не појаве мехурићи (око 12 часова). Потом се таин пече на температури од 250 0С, све док му корица не добије тамнију боју.
www.gazdinstvocorogar.com
Ukoliko su na ovom oglasu primećene neke greške ili nepravilnosti prijavi oglas