1 / 1
Širometar - moštomer po EKSELU + temperatura
- Novi Sad, Opština Novi Sad, Podbara, Bele njive, 5
1.710 RSD
- 118916529
- Ažuriran: 22.04.2025.
- Šifra artikla: 555
- sirometar-mostomer-po-ekselu-plus-FdRkK

Tražiš kvalitetan telefon?
Pogledaj široku ponudu!
Izdvojene informacije
-
Novo/nekorišćeno
Stanje
-
-
Opis
Širometar (moštomer) je sprava koja se koristi za određivanje količine (procenata) šećera u širi (moštu). Deluje na osnovu gustine šire. Postoje dve vrste širometara zavisno od sklale koja se primenjuje za određivanje procenta šećera. To su: širometar po BABO-u i širometar po OECHSLE-u (Ekslov širometar). Širometar po po BABO-u ili Klosternojbergova vaga za širu je sprava koja pokazuje težinske procente šećera u širi. Očitana vrednost pokazuje koliko kilograma šećera ima u 100 kg šire. Širometar po OECHSLE-u je sprava koje pokazuje specifičnu težinu šire, odnosno koliko je 1 litar šire teži od 1 litre destilirane vode. Tačno merenje količine šećera u širi je neophodno za praćenje stepena zrelosti grožđa i određivanje početka berbe. Desetak dana pre predviđene berbe možete početi sa prvim merenjima količine šećera u grožđu. Sa raznih delova vinograda naberite 2-3 kilograma grožđa, iscedite širu, procedite kroz gazu i izmerite količinu šećera. Postupak treba ponoviti još nekoliko puta (svakog trećeg dana) i kada udeo šećera u širi prestane da raste došlo je vreme za berbu. Uz pomoć širometra na osnovu količine šećera u širi, možete približno da predvidite zapreminski udeo alkohola u budućem vinu. Ova merenja su neophodna u proizvodnji vina. Naime u godinama kada nema dovoljno sunčanih dana grožđe ne može postići dovoljan postotak šećera. U tom slučaju prema zakonu o vinu, dozvoljeno je zaslađivanje šire šećerom. Najveća dozvoljena količina šećera je 3,4 kg na 100 litara šire. Obično se šira zaslađuje do 18 posto šećera. Moštomeri za merenje secera u komini. Merač za širu (širometar) koristimo za određivanje količine (procenat) šećera u moštu. Merač deluje na osnovu gustoće šire. Uz pomoć širometra, na osnovu količine šećera u moštu, možemo približno predvideti volumni udeo akohola u budućem vinu. NAPOMENA: Deklaracija o poreklu robe biće istaknuta na proizvodu. -
Ukoliko su na ovom oglasu primećene neke greške ili nepravilnosti prijavi oglas
-
-
-
-
-
Brzi linkovi