• Registracija
  • Kako da se registrujem?

   Registracijom na Sasomange postaješ deo onlajn zajednice koja svojom ponudom opisuje celokupno tržište. Možeš da se registruješ kao fizičko ili kao pravno lice. Na Sasomange naslovnoj strani u gornjem desnom uglu klikni na ikonicu Registruj se koja će te odvesti do obrasca za registraciju. Nakon što ispuniš obrazac, na tvoju imejl adresu stićiće podaci za aktivaciju tvog korisničkog naloga. Klikni na dugme Potvrdi imejl adresu i uloguj se na nalog, kako bi proces registracije bio završen. Nakon toga možeš da započneš slanje upita i oglašavanje na Sasomange.

   Kao registrovani korisnik koji na Sasomange portalu želi da pronađe adekvatne proizvode i/ili usluge, kreiranjem svog naloga možeš da praviš i listu favorita (željenih proizvoda), a oglašivače možeš da kontaktiraš na bezbedan način preko Sasomange poruka, imejla ili broja telefona.

   Kao oglašivač koji na Sasomange sajtu oglašava i prodaje svoje proizvode i/ili usluge, nakon registracije možeš na jednostavan i brz način da postaviš oglas i sigurno komuniciraš sa potencijalnim kupcima preko Sasomange poruka, imejla ili putem mobilnog telefona. Za uspešniju prodaju uvek možeš da iskoristiš različite mogućnosti promocija, o čemu možeš više da pročitaš u sekciji Promocije unutar Uputstava ili da kontaktiraš naše oglasne savetnike.

  • Kako da izmenim svoje podatke?

   Za izmenu podataka unetih prilikom registracije potrebno je da se uloguješ na sajt. U gornjem desnom uglu se nalazi ikonica tvog profila, klikni na nju i iz padajućeg menija izaberi stavku Moj nalog. Nakon toga ti se otvara tvoj radni prostor, gde ćeš na plavoj liniji videti različite tabove.

   Možeš da izmeniš podatke u sledećim segmentima:

   • Osnovni podaci o nalogu
   • Imejl i lozinka
   • Obaveštenja
   • Deaktivacija

   Nakon unošenja željenih izmena ne zaboravi da klikneš na dugme Izmeni i završiš proces.

  • Šta je Moja radnja?

   Moja radnja predstavlja radni prostor. Radnju imaju i mogu da koriste i fizička i pravna lica, kao i domaći i inostrani oglašivači. U okviru Moje radnje možeš da postaviš sve informacije o firmi i proizvodima i/ili uslugama koje oglašavaš na Sasomange platformi. Da aktiviraš ovu funkcionalnost potrebno je da se uloguješ i da u gornjem desnom uglu klikneš na ikonicu tvog profila, gde ćeš iz padajućeg menija izabrati Moja radnja. Tu možeš da unosiš, menjaš i dodaješ sledeće podatke:

   • naziv radnje, opis radnje i zaštitni logo firme,
   • sedište firme, poslovne jedinice i njihove adrese, kontakt telefone i imejlove,
   • PIB i matični broj firme.

   Sve ove podatke možeš da menjaš i dodaješ kada god poželiš.

   Korisnici će tvoju radnju moći da vide kada, gledajući bilo koji tvoj oglas, kliknu na Svi oglasi ovog oglašivača, što će ih odvesti na prikaz tvoje radnje i tvojih oglasa. Na ovaj način ćeš olakšati proces odabira svim korisnicima i potencijalnim kupcima pri pronalaženju željenog artikla i/ili usluge, a ujedno ćeš im pružiti i dodatne informacije o sebi kao oglašivaču.

 • Pretraga oglasa
 • Dodavanje oglasa
  • Koliko traje oglas?

   Svaki oglas traje 30 dana od trenutka postavke.

   Prilikom dodavanja oglasa, korisnik ima opciju da odabere da li hoće da mu oglas bude automatski obnovljen nakon 30 dana. 24h pre isteka oglasa, korisnik će dobiti imejl da mu je ovaj oglas automatski obnovljen. Trenutno, ova funkcionalnost je besplatna.

   Ukoliko korisnik odabere manuelnu obnovu oglasa, dobiće imejl o informaciji da mu oglas ističe 72h pre isteka oglasa. Sledeći podsetnik će dobiti 24h pre isteka oglasa. Na stranici Moji oglasi možeš da obnoviš oglas. Na stranici Moji oglasi takođe možeš da naknadno aktiviraš automatsku obnovu oglasa. Trenutno, ova funkcionalnost je besplatna. 

   Ukoliko oglas istekne dobiće status Istekli. Istekle oglase možeš ponovo da obnoviš na stranici Moji oglasi

  • Kako da dodam oglas?

   Prati ova uputstva za dodavanje oglasa:

   • Neophodno je da se uloguješ na svoj Sasomange profil ili, u slučaju da nemaš nalog na Sasomange, da se registruješ.
   • Klikom na dugme Dodaj oglas koje se nalazi u gornjem desnom uglu Sasomange stranice započećeš proces dodavanja oglasa.
   • Prvo je neophodno da odabereš kategoriju za svoj oglas. Možeš da ukucaš naziv proizvoda ili usluge koju oglašavaš ili da odabereš kategoriju iz liste. Odabirom kategorije u koju želiš da staviš svoj oglas prikazaće ti se detaljan pregled potkategorija. Kada odabereš odgovarajuću potkategoriju potrebno je da klikneš na dugme Nastavi i otvoriće se obrazac za dodavanje oglasa.
   • Ispuni obrazac, detaljno opiši svoj oglas i dodaj mu fotografije (kupci vole fotografije, ne štedi na njima). U obrascu postoje polja koja su obavezna za popunjavanje, bez kojih nećeš moći da objaviš svoj oglas, stoga obrati pažnju na njih.

   U procesu dodavanja oglasa u delu fotografija imaš mogućnost da svom oglasu dodaš do 20 fotografija. Njih možeš postaviti na dva načina: prvi je prevlačenjem iz željenog foldera, a drugi je odabirom iz željenog foldera. Klikom na Prevuci ili dodaj što više fotografija otvara se prozor gde možeš iz željenog foldera ubaciti fotografije.

   Fotografije moraju biti JPG ili PNG i do 10MB.

   Ukoliko do kraja nisi završio pripremu oglasa, ovaj oglas će se narednih 7 dana čuvati u delu Moji oglasi (U pripremi), pa možeš dodatno da ga izmeniš i objaviš.

   Napomena

   Oglas možeš menjati i nakon objave.

  • Kako da izaberem lokaciju prilikom postavljanja oglasa?

   Veoma važna stavka kod postavljanja oglasa jeste i odabir lokacije. Možeš da iskoristiš adresu iz procesa registracije ili da kreiraš novu lokaciju za poseban artikal ili uslugu. Imaćeš mogućnost da odabereš zemlju, region, grad ili opštinu i naselje, a postoji mogućnost i da dodaš kraj ili kvart, ulicu i broj. 

   Što približnije i tačnije definišeš lokaciju to će biti bolja informacija za korisnike i potencijalne kupce. Na ovaj način korisnici imaju u vidu odakle je oglašivač kako bi, na primer, znali u kom gradu bi mogli da pogledaju automobil ili u kom delu grada se nalazi nekretnina koja se prodaje.

  • Kako da napravim što bolji oglas?

   Delimo sa tobom nekoliko saveta kako da privučeš veliki broj potencijalnih kupaca i time osiguraš veliki broj upita:

   • Bez nejasnoća – Većina ljudi pretražuje oglase preko pretraživača upisivanjem ključnih reči. Pretraživač prvo obrađuje naslov oglasa pa onda ključne reči iz opisa oglasa, stoga je neophodno da to imaš na umu dok postavljaš svoj oglas. Važno je napisati jasan i precizan naslov jer će se time tvoj oglas rangirati visoko na listi rezultata pretrage, a pored toga potencijalnom kupcu će odmah biti jasno o čemu se radi u tvom oglasu i da li je to baš ono što mu treba.
   • Opiši sve – U opisivanju oglasa nema viška informacija. Važno je biti što detaljniji, zato opiši sve što može biti od značaja osobi koja gleda tvoj oglas. Razmisli o svim pitanjima koje bi ti kupac mogao postaviti. Na primer, ako tražiš stanare kojima ćeš iznajmiti nekretninu, reci im sve o svojim uslovima kako bi odmah mogli da vide da li je tvoj oglas za njih. Veoma je važno da kroz svoj oglas iskomuniciraš isključivo ispravne, tačne i potpune informacije jer u suprotnom rizikuješ da izgubiš potencijalnog kupca. Ako prodaješ neki predmet, opiši njegovo stanje i njegovu istoriju – kupci traže informacije na osnovu kojih donose odluku o kupovini. Što više informacija dobiju, više štede vreme i lakše se odlučuju za kupovinu.
   • Fotografije su važne – Iskoristi limit i postavi što više fotografija na svoj oglas. Možeš postaviti maksimum 20 u svom oglasu. Na ovaj način oglas postaje privlačniji i ističe se u odnosu na oglase sa manje fotografija. Poslušaj naš savet – isplati se provesti više vremena u sređivanju oglasa i dodati vrlo jasne fotografije onoga što prodaješ ili iznajmljuješ.
   • Važno je biti drugačiji – Daj svom oglasu lični pečat. Niko ne želi da pročita oglas kao da ga je napisao robot. Nekoliko detalja, u vidu neke zanimljive priče o istoriji onoga što oglašavaš ili malo humora, daće tvom oglasu dušu i sigurno će privući pažnju.
   • Pazi na cenu –Unesi realnu cenu svog oglasa ili koristi opciju Dogovor. Sasomange nije aukcijski sajt i zbog toga se preporučuje da svi oglasi imaju navedenu, stvarnu cenu. Ako tvoja cena nije fiksna, navedi to u opisu oglasa.
   • Kontakt podaci treba da budu tačni – Ukoliko iz nekog razloga nisi u mogućnosti da komuniciraš telefonski sa kupcima, na raspolaganju imaš kontakt imejlom. Pokušaj korisnicima da objasniš zašto ne mogu da te dobiju telefonom.
    Kada navodiš broj telefona vodi računa da je dobro upisan, jer ne želiš da propustiš bilo kakav upit zbog greške u kucanju. Ako za kontakt koristiš imejl, potrudi se da pravovremeno odgovoriš na upit. Korisnici znaju da, ukoliko dugo čekaju na odgovor, prijave takve oglašivače korisničkoj podršci kao sumnjive, stoga ti savetujemo da aktivno proveravaš pozive, poruke i imejlove.

   Ako sumiramo sve navedene savete, jako je jednostavno sprovesti ih u delo. Trud koji uložiš pri kreiranju oglasa biće vidljiv, a rezultati tvog truda pojaviće se u vidu upita koje ćeš dobiti za svoj oglas.

   Želimo ti puno uspešnih prodaja!

  • Koja su pravila za dodavanje oglasa?

   Politika naše kompanije kreirana je da omogući sigurno i pošteno okruženje za svakog korisnika Sasomange platforme. U slučaju kršenja pravila, naša korisnička podrška će pokušati da stupi u kontakt sa tobom i tvoj oglas će biti uklonjen sa naše platforme, stoga te iz tih razloga molimo da odvojiš malo vremena i pročitaš Sasomange pravila. U cilju da izbegneš kršenja pravila i da uvek imaš samo pozitivna iskustva upoznaj se sa pravilima korišćenja Sasomange platforme klikom ovde.

 • Sređivanje oglasa
  • Uvoz/izvoz oglasa

   Da li znaš da Sasomange ima jedinstvenu funkcionalnost na tržištu za brže i efikasnije ažuriranje aktivnih oglasa?

   Ova funkcionalnost omogućava korisnicima da izvezu aktivne oglase, ažuriraju njihov status i cenu i uvezu ih nazad, samostalno, u okviru sekcije Moji oglasi/aktivni. Funkcionalnost je dostupna na desktop verziji. 

   Ukoliko želiš da koristiš ovu funkcionalnost, neophodno je da imaš aktivne oglase.

   Klikni OVDE i pročitaj detaljno uputstvo kako da uradiš uvoz/izvoz oglasa.

  • Kako da izmenim oglas?

   Svoj oglas možeš sređivati u bilo koje doba dana ili noći - možeš mu menjati opis, cenu, dodavati, brisati ili sređivati fotografije. Sve što je potrebno da uradiš jeste da se uloguješ, a potom da klikneš na ikonicu tvog profila u gornjem desnom uglu i da iz padajućeg menija izabereš stavku Moji oglasi. Tu imaš pristup svim aktivnim, isteklim, u pripremi, deaktiviranim i nedozvoljenim oglasima. Da izmeniš oglas klikni na dugme sa desne strane Izmeni kod oglasa koji želiš, a nakon toga klikni na dugme Sačuvaj izmene.

  • Kako da deaktiviram/aktiviram oglas?

   Za deaktiviranje/aktiviranje oglasa potrebno je da se uloguješ na Sasomange platformu i da nakon toga klikneš na ikonicu tvog profila u gornjem desnom uglu. Otvoriće ti se padajući meni iz kog treba da klikneš na stavku Moji oglasi. Tu imaš pristup svim aktivnim, isteklim, u pripremi, deaktiviranim i nedozvoljenim oglasima. Ukoliko želiš da deaktiviraš ili aktiviraš oglas, potrebno je da željeni oglas aktiviraš ili deaktiviraš klikom na dugme sa desne strane Aktiviraj/Deaktiviraj. Klikni na dugme i otvoriće ti se novi prozor koji se zove Promena statusa, gde je potrebno da potvrdiš izmenu klikom na Da, menjam status ili, ukoliko odustaješ od izmene, da klikneš na Ne, odustajem. Nakon potvrde promene statusa, tvoj oglas će biti smešten u deo Aktivni, odnosno Deaktivirani.

  • Kako da izbrišem oglas?

   Dokle god tvoj oglas poštuje pravila oglašavanja na Sasomange platformi, biće vidljiv sve do trenutka dok ne odlučiš da ga izbrišeš. Za brisanje oglasa potrebno je prvo da se uloguješ, a zatim da klikneš na ikonicu tvog profila u gornjem desnom uglu. Otvoriće ti se padajući meni iz kog treba da klikneš na stavku Moji oglasi. Potrebno je da klikneš na dugme sa desne strane Obriši i otvoriće ti se novi prozor gde je potrebno da potvrdiš brisanje oglasa klikom na Da, brišem ili, ukoliko odustaješ, potrebno je da klikneš na Ne, odustajemNakon potvrde brisanja, tvoj oglas veoma brzo više neće biti vidljiv na Sasomange platformi, što znači da mu više nije moguće pristupiti ni na jedan način.

 • Kupovina
  • Kako da pametno kupujem?

   Želiš da znaš kako da pametno i uspešno kupiš neki predmet ili koristiš određenu uslugu? Sasomange ti donosi savete o sigurnoj i uspešnoj kupovini:

   • Dobro istraži ponudu - pre nego se odlučiš za određeni predmet i/ili uslugu, potrebno je da temeljno istražiš ponudu oglasa na Sasomange platformi. Potraži oglase sa fotografijama i dobrim opisima koji mogu da ti približe predmet i/ili uslugu.
   • Odredi svoje prioritete - napiši Za/protiv listu i odluči se da li ti je predmet koji gledaš ili usluga koju planiraš da koristiš zaista potrebna.
   • Neophodno je da odrediš i budžet, koji će ti pomoći da postaviš prioritete. Sama kupovina će ti biti uspešnija ukoliko ga na vreme definišeš.
   • Uslovi transakcije i preuzimanja robe - kontaktiraj oglašivača i definiši sa njim sve detalje u vezi plaćanja i preuzimanja robe pre samog zaključivanja kupovine.
   • Obavezno pitaj sve što te zanima u vezi željenog proizvoda i/ili usluge. Uveri se u sigurnost i verodostojnost podataka, kako samog oglašivača, tako i proizvoda i/ili usluge. Veruj svom instinktu i pokaži dodatnu opreznost kod oglasa koji ti deluju sumnjivo i detaljno proveri sve. Ukoliko sumnjaš u ispravnost bilo kog oglasa, prijavi oglas na Zastavicu, link Prijavi oglas, ili nam pošalji informaciju na [email protected]

   Na Sasomange oglasniku trenutno ne postoji odeljak koji nudi opciju za plaćanje i/ili rezervaciju proizvoda kreditnim karticama ili drugim načinom plaćanja.

   Moramo da napomenemo da Sasomange nije odgovoran za eventualne sporove nastale prilikom trgovine i da podatke o korisnicima možemo dati jedino i samo nadležnim istitucijama po osnovu Zakona o zaštiti ličnih podataka.

  • Na šta da obratim pažnju prilikom odabira uređaja?

   Sasomange je odlično mesto za kupovinu uređaja za svakodnevnu upotrebu, kao i uređaja za kuću. Dajemo ti par saveta prilikom odabira i kupovine istih:

   • Istraži ponudu na Sasomange i nakon toga se odluči za određeni uređaj. Iskoristi mogućnost mnogobrojnih filtera, kako bi tvoja pretraga bila što uspešnija i bolja!
   • Kada stupiš u kontakt sa oglašivačem, obavezno proveri da li je uređaj tehnički ispravan, kao i sve njegove karakteristike (poput toga da li je priključak pogodan za evropsko tržište).
   • Još jedna stavka na koju treba da obratiš pažnju jeste da li je uređaj pod garancijom i koliko je star, jer to mnogo znači kada su njegove performanse u pitanju.

   Na Sasomange oglasniku trenutno ne postoji odeljak koji nudi opciju za plaćanje i/ili rezervaciju proizvoda kreditnim karticama ili drugim načinom plaćanja.

  • Na sta da obratim pažnju prilikom odabira vozila?

   Sasomange ti daje par saveta koji ti mogu pomoći u izboru vozila:

   • Sastani se sa oglašivačem i povedi stručno lice koji se razume u automobile da pogleda automobil pre kupovine i da ti savete koji će ti biti značajni prilikom donošenja finalne odluke. Neki od elemenata koje možeš da proveriš i pregledaš jesu klima, brisači, gume, ulje u motoru, limariju i slično.
   • Kada je u pitanju kupovina polovnog automobila, pitaj sve što te zanima o vozilu - gde je kupljeno, koliko je korišćeno, za šta je korišćeno, kao i ostale detalje koje bi tebi značili kada je korišćenje polovnog automobila u pitanju.
   • Zatraži i pregledaj dokumentaciju vezanu za vozilo, pogotovo servisnu knjižicu, uporedi informacije sa informacijama iz oglasa. Možeš da potražiš i ID vozila, koji se nalazi na više mesta: u servisnoj knjižici ili na šoferšajbni ili na metalnoj pločici motora ili na šasiji pored vozačevog sedišta. Sam broj, odnosno ID vozila mora uvek biti isti, a takođe ga možeš proveriti u nadležnoj instituciji ili kod ovlašćenog servisera.
   • Kada je plaćanje u pitanju, savetujemo ti da ne plaćaš unapred. Prvo se raspitaj o mogućim načinima plaćanja vozila - gotovina, preuzimanje kredita i/ili lizinga, plaćanje na rate i slično, a potom zajedno sa oglašivačem odluči kakav je vid plaćanja najbolji u vašoj situaciji.

   Na Sasomange oglasniku trenutno ne postoji odeljak koji nudi opciju za plaćanje i/ili rezervaciju proizvoda kreditnim karticama ili drugim načinom plaćanja.

  • Na šta da obratim pažnju prilikom odabira usluga?

   Na Sasomange portalu možeš pronaći razne vrste usluga, među kojima su:

   • Servis i usluge za vozila,
   • Građevinske usluge,
   • Poslovne usluge,
   • Servis i popravka,
   • Zdravstvene usluge, čuvanje i nega,
   • Modne usluge,
   • Nega lica i tela,
   • Zanatske usluge,
   • Čišćenje i održavanje,
   • Proslave, organizacija, ketering,
   • Transport i selidbe,
   • Podučavanje,
   • I ostale usluge.

   U okviru nabrojanih kategorija usluga, pronaći ćeš mnoge potkategorije, koje će ti pomoći da što pre pronađeš uslugu koja ti je potrebna. Pre izbora određene usluge, savetujemo ti da se informišeš i uporediš oglase, kako bi tvoj finalni izbor bio što bolji. Takođe, naš savet je da ne plaćaš unapred. U vezi plaćanja se dogovori više sa samim oglašivačem i proveri sve ostale detalje koji te interesuju u vezi usluge i uslova.

   Na Sasomange oglasniku trenutno ne postoji odeljak koji nudi opciju za plaćanje i/ili rezervaciju proizvoda kreditnim karticama ili drugim načinom plaćanja.

 • Prodaja
  • Kako da lako prodam?

   Želiš da saznaš kako lako da prodaš? Sasomange ti u nastavku donosi savete kako bi tvoja prodaja bila što uspešnija:

   • Detaljno opiši predmet ili uslugu. Opis neka bude realan, što verniji stvarnom stanju (pogotovo ako se radi o korišćenom predmetu) kako bi potencijalni kupac imao jasnu sliku o proizvodu.
   • U okviru oglasa obavezno postavi što više fotografija, jer ih kupci baš vole.
   • Na upite odgovaraj ažurno - pored kontakta putem imejla i telefona, iskoristi i mogućnost dopisivanja putem Sasomange poruka!
   • Dogovori se sa kupcem u vezi preuzimanja proizvoda ili detalja slanja.
   • Obezbedi uvid u garancije, vlasničke listove i drugu dokumentaciju koja dolazi sa predmetom kako bi kupac imao kompletan uvid.

   Napominjemo da Sasomange nije odgovoran za eventualne sporove nastale prilikom trgovine i da podatke o korisnicima možemo jedino dati nadležnim isntitucijama po osnovu Zakona o zaštiti ličnih podataka.

  • Kako da prodam vozilo?

   Prodaja vozila nikada nije bila lakša! Donosimo ti savete kako da što lakše i brže prodaš preko Sasomange platforme:

   • Pola posla je dobro opisan oglas i dobre fotografije - pobrini se da potencijalnim kupcima pružiš sve neophodne informacije.
   • Kada te potencijalni kupac kontaktira, dogovorite se i za sastanak uživo. Obavezno obezbedi potencijalnom kupcu mogućnost da pregleda vozilo i da porazgovara sa tobom o svojim nedoumicama.
   • Ukoliko potencijalni kupac želi probnu vožnju obezbedi mu je i budi sa njim prilikom vožnje.
   • Veoma je važno da budeš iskren prema potencijalnom kupcu i da mu daš verodostojne informacije i podatke o vozilu, jer će se svi potencijalni nedostaci u nekom trenutku pokazati.
   • Dogovori plaćanje i ostale uslove kupovine vozila. Nakon toga kontaktiraj ovlašćeno lice radi izrade kupoprodajne dokumentacije.

   Napominjemo da Sasomange nije odgovoran za eventualne sporove nastale prilikom trgovine i da podatke o korisnicima možemo jedino dati nadležnim isntitucijama po osnovu Zakona o zaštiti ličnih podataka.

  • Kako da što uspešnije oglasim usluge?

   Za uspešne oglase usluga sledi naše savete, koji će ti sigurno doneti mnogo upita u vezi istih:

   • U okviru oglasa dobro definiši šta je tvoja usluga, odnosno šta tačno nudiš.
   • Pored opisa usluge, tačno napiši i istakni i cenu, jer je potencijalnim korisnicima usluge veoma važna transparentnost, odnosno da znaju koja je cena usluge.
   • Imaj na umu da dogovor kuću gradi - uzmi u obzir potrebe potencijalnog korisnika tvoje usluge i dogovori sa njim sve detalje u vezi izvođenja usluge poput rokova, plaćanja i slično.

   Napominjemo da Sasomange nije odgovoran za eventualne sporove nastale prilikom trgovine i da podatke o korisnicima možemo jedino dati nadležnim isntitucijama po osnovu Zakona o zaštiti ličnih podataka.

  • Kako da prodam nekretninu?

   Želiš da prodaš nekretninu, ali ne znaš odakle da kreneš? Ne brini - Sasomange je za tebe spremio savete za prodaju nekretnina:

   • Kao i kod svakog dobrog oglasa, potrebno je prvo da opišeš nekretninu koju prodaješ. Navedi koje je kvadrature, da li je u pitanju novogradnja ili starogradnja, da li se prodaje nameštena ili nenameštena i slično.
   • Druga stavka koja je potencijalnim kupcima veoma važna jeste precizno definisana cena.
   • Ne zaboravi na fotografije - što je posebno važna stavka potencijalnim kupcima kada gledaju oglas!
   • Obavezno prikaži tačnu lokaciju nekretnine na karti.
   • Kada te kontaktira potencijalni kupac, dogovori sa njim sve uslove kupovine nekretnine.
   • Obezbedi uvid u garancije, vlasničke listove i drugu dokumentaciju kako bi potencijalni kupac imao kompletan uvid u nekretninu za koju je zainteresovan.

   Napominjemo da Sasomange nije odgovoran za eventualne sporove nastale prilikom trgovine i da podatke o korisnicima možemo jedino dati nadležnim isntitucijama po osnovu Zakona o zaštiti ličnih podataka.

 • Sigurnost na Sasomange
  • Šta sve radimo za tvoju sigurnost?

   Potpuno smo posvećeni zadatku da tvoje iskustvo na Sasomange portalu bude pozitivno, jednostavno i prijatno. Naši svakodnevni napori usmereni su da svim našim korisnicima osiguramo visok nivo verodostojnosti sadržaja, sigurnu trgovinu i jednostavno i prijatno korišćenje naše platforme. Brinemo se o konstantnom poboljšanju naše tehnologije koja danas zadovoljava visoke standarde.

   Naše kolege se svakog dana bave nizom zadataka od kojih su najvažniji:

   • Pregled postojećih i novih registrovanih korisnika
   • Kontrolu objavljenog sadržaja (oglasa)
   • Provera oglasa i korisnika koje su prijavili drugi korisnici
   • Praćenje sumnjivih korisnika
   • Vrlo brza reakcija na bilo kakva upozorenja koja su prijavljena od strane korisnika
   • Održavanje visokog nivoa relevantnosti i legitimnosti objavljenog sadržaja

   Dok mi radimo naš posao i trudimo se da damo maksimum u vidu tehnoloških pitanja kako bismo sprečili ovakve slučajeve, pripremili smo i neke korisne savete o sigurnoj kupovini i prodaji koji su nesumnjivo najefikasniji oblik zaštite.

  • Saveti za sigurnost

   U cilju zaštite naših registrovanih korisnika i oglašivača, spremili smo korisne savete u želji da obezbedimo bezbednu trgovinu i osećaj sigurnosti tokom boravka na Sasomange platformi.

   Potencijalne situacije

   Obrati pažnju na sledeće moguće situacije i savete:

   • Cena predmeta čini se nerealnom - proveri par puta da li je to zaista prava cena, što na Sasomange platformi, što na internetu. Postoji mogućnost da je cena Dogovor, stoga je potrebno da kontaktiraš oglašivača i proveriš finalnu cenu sa njim.
   • Traži se uplata celog ili manjeg iznosa unapred - probaj da stupiš u kontakt sa oglašivačem, najbolje preko mobilnog telefona i da proveriš zašto je neophodna uplata. Najbolji način da upoznaš oglašivača i da proveriš da li je u pitanju malverzacija jeste da otvoreno porazgovaraš sa njim na tu temu.
   • Traži se fotografija bankarske kartice ili drugih ličnih dokumenata - nikako nemoj da deliš lične podatke i dokumenta sa oglašivačem. Ukoliko se nađeš u ovoj situaciji, odmah piši našoj korisničkoj podršci na [email protected]. Više o načinima zaštite podataka pročitaj ovde

   Korisničko ime i lozinka

   Svaki korisnik prilikom registracije bira svoje korisničko ime i lozinku pomoću kojih će se kasnije prijavljivati. Naš savet je da lozinka bude drugačija od korisničkog imena, kao i da vodiš računa da lozinku koju stavljaš ne koristiš već negde drugo. Preporuka je i da u lozinku uključiš velika i mala slova, brojeve i znakove (!, ?, @, #, itd...), kao i da pokušaš da izbegneš lične podatke koje bi neko ko te poznaje mogao slučajno da pogodi (datum rođenja, ime deteta, ime kućnog ljubimca i slično).

   Registrovani korisnik je dužan da se brine o sigurnosti svoje lozinke i povremeno je menja. Sasomange i Mondo Trgovina OGL d.o.o. ne odgovara za zloupotrebe korisničke lozinke, ali će odmah nakon prijave o mogućoj zloupotrebi postupiti odgovorno.

   Znakovi upozorenja

   A šta da uradiš ukoliko se nađeš u sumnjivoj situaciji?

   Kao registrovani Sasomange korisnik, na tvoju imejl adresu dobijaćeš razna obaveštenja o statusima tvojih oglasa i različitim aktivnostima koje se odvijaju na našim stranicama. U slučaju da primiš neku sumnjivu poruku, ne odgovaraj na nju i ne ulazi na linkove koji se nalaze u njoj, već je jednostavno prosledi na [email protected].

   Sa veb stranica na koje vode linkovi iz sumnjivih poruka nikada nemoj preuzimati i instalirati programe jer je to najjednostavniji način da na svoj računar instaliraš zlonamerni program.

   S obzirom da Sasomange ne učestvuje u komunikaciji između oglašivača i registrovanog korisnika, oglašivači i registrovani korisnici dužni su da prijave sve sumnjive radnje i situacije na koje naiđu.

   U svakom detaljnom prikazu oglasa nalazi se zastavica, link Prijavi oglas. Korišćenjem ovog linka na jednostavan i brz način šalješ prijavu našoj korisničkoj podršci.

 • Nešto ne radi kako treba?
  • Zašto ne mogu da se prijavim? Da li treba da promenim lozinku?

   Imaš problem kada je u pitanju prijavljivanje na Sasomange platformu?
   Ukoliko ti se ovaj problem javlja posle registracije i aktivacije korisničkog naloga, molimo te da kontaktiraš korisničku podršku na [email protected] ili putem sledećih brojeva telefona: 063 695 119 ili 062 266 433.

   Ako se ne sećaš lozinke, za resetovanje iste potrebno je da klikneš ovde.

  • Zašto ne mogu da pronađem stvar koja mi je potrebna?

   Ne možeš da pronađeš određeni proizvod ili uslugu?

   Sasomange ti savetuje da pretražuješ oglase na sledeća tri načina:

   1. Preko izbora kategorije na glavnom meniju,
   2. Preko izbora kategorije iz padajućeg menija Sve kategorije,
   3. Ukucavanjem ključnih reči u polje Pretraži.

   Ukoliko ti jedna vrsta pretrage ne prikazuje željeni proizvod ili uslugu, pokušaj da uz pomoć drugog načina pronađeš šta želiš! Kada su u pitanju ključne reči, gledaj da one budu što preciznije kako bi ti pretraga bila što uspešnija. Kod pretraživanja putem kategorija, obavezno iskoristi mogućnost filtriranja koja će ti pomoći da što brže pronađeš željeni oglas.

  • Zašto ne mogu da objavim oglas?

   Pre nego što objaviš oglas, proveri da li su svi neophodni podaci uneti u obrazac za postavljanje oglasa. Ukoliko jedan od obaveznih podataka nije unet, proces postavljanja oglasa neće biti moguć dok se isti ne unese.

   Svi oglasi moraju biti u skladu sa pravilima i obavezama koje propisuju Zakon o oglašavanju i Pravila i uslovi korišćenja Sasomange platforme. U suprotnom, isti oglasi će biti uklonjeni sa Sasomange platforme. U cilju da izbegneš kršenja pravila i da uvek imaš samo pozitivna iskustva upoznaj se sa pravilima korišćenja Sasomange platforme klikom ovde.

   Ukoliko i dalje imaš problem sa objavljivanjem oglasa, molimo te da se konsultuješ sa našom korisničkom podrškom ili sa svojim oglasnim savetnikom.

  • Zašto ne mogu da pronađem kategoriju koja je potrebna da postavim oglas?

   Ne možeš da pronađeš odgovarajuću kategoriju u koju je potrebno da postaviš oglas? Sasomange ti savetuje da proveriš u koje kategorije su drugi korisnici oglašavali slične proizvode i/ili usluge. Nakon toga, pokušaj da postaviš oglas u odgovarajuću kategoriju. Ukoliko do sada nije postavljen oglas sličan tvom, proveri da li podržavamo oglašavanje predmeta i/ili usluge koje postavljaš na platformu. Sve to možeš da saznaš ukoliko pročitaš Sasomange Pravila i uslove korišćenja.

   Ukoliko si i dalje u nedoumici, slobodno konaktiraj našu korisničku podršku na [email protected] ili putem sledećih brojeva telefona: 063 695 119 ili 062 266 433. Korisnička podrška će ti sigurno pomoći da pronađeš kategoriju za svoj oglas.

  • Zašto moj oglas još uvek nije aktivan?

   Na Sasomange portalu svi oglasi postanu aktivni i vidljivi nekoliko trenutaka nakon popunjenog obrasca i završenog procesa. Ukoliko ne popuniš sva obavezna polja, nećeš moći da završiš proces objavljivanja oglasa. Jednom kada ih popuniš i završiš proces, ukoliko tvog oglasa nema osveži stranicu i pokušaj ponovo. Molimo te da proveriš svoj imejl, ukoliko nemaš obaveštenje zbog čega je oglas uklonjen kontaktiraj našu korisničku podršku imejlom na [email protected] ili je pozovi putem sledećih brojeva telefona: 063 695 119 ili 062 266 433.

  • Zašto je moj oglas uklonjen?

   Ukoliko dođe do uklanjanja oglasa iz bilo kog razloga, Sasomange tim korisniku šalje imejl sa objašnjenjem i razlozima zašto je oglas uklonjen, stoga preporučujemo da redovno proveravaš svoj imejl. Takođe, savetujemo ti da pročitaš i Pravila i uslove korišćenja Sasomange platforme. Prihvati ih kao Sasomange kućni red. Ukoliko imaš neki komentar ili predlog slobodno piši našoj korisničkoj podršci na [email protected], koja će rado razmotriti tvoje predloge i zapažanja.

   Postoji više razloga za uklanjanje oglasa, a Sasomange ti u nastavku ističe najčešće:

   • Oglas je objavljen u pogrešnoj kategoriji.
   • Predmet ili usluga koja se oglašava krši autorska i/ili druga prava intelektualne svojine.
   • Oglas sadrži diskriminirajuće elemente (dečije) pornografske materijale ili ostale neprimerene materijale, kao i ilegalan sadržaj koji nije u skladu sa Zakonom Republike Srbije.
   • Oglašava se ukradena i/ili ilegalna roba ili roba koju nije dozvoljeno oglašavati u skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja Sasomange platforme.
   • Fotografije oglasa sadrže žig drugih oglašivača.
   • Oglas u sebi sadrži više proizvoda ili usluga koji nisu raspoređeni u adekvatnim kategorijama.
   • Ukoliko oglas nije napisan na srpskom jeziku. Preporuka je da oglas napišeš na srpskom jeziku. Ako je potrebno, dozvoljeno je da se dodatno oglas opiše na još jednom jeziku, uz obavezan opis na srpskom.

  • Nešto se pogrešno prikazuje na Sasomange, zašto?

   Ukoliko ne postoji obaveštenje na sajtu u vezi najave radova i unapređenja funkcionalnosti Sasomange platforme, moguće je da tvoja verzija internet pretraživača nije nadograđena. U tom slučaju savetujemo ti da nadogradiš postojeći pretraživač ili ga zameniš nekim drugim. Najčešće korišćeni pretraživači su Google Chrome i Mozilla Firefox. Takođe, savetujemo da obrišeš istoriju pretrage i kolačiće (history i cookies).

   Kada je Sasomange aplikacija u pitanju, proveri da li imaš najnoviju verziju aplikacije. Postoji mogućnost da smo aplikaciju u međuvremenu ažurirali i unapredili.

  • Zašto još uvek nisam kontaktiran od potencijalnih kupaca?

   Još uvek ne dobijaš upite za svoje oglase? Postoji više razloga zašto se to dešava. Sasomange ti u nastavku donosi savete kako da dobijaš upite za svoje oglase i kako da ti oglasi budu dobri:

   • Prvo što je potrebno da proveriš jeste da li su korisnici već pokušali da te kontaktiraju. Moguće da imaš propušten poziv ili imejl koji je otišao u folder spam. Takođe, savet je da redovno proveravaš i Sasomange poruke, jer je to još jedan način da te potencijalni kupci kontaktiraju.
   • Kada je sam oglas u pitanju, veoma je bitno da ima kratak i jasan naslov. Veliki broj kupaca pretražuje Sasomange oglase kucanjem ključnih reči u pretragu. Što ti naslov oglasa bude precizniji, veća je šansa da bude dobro pozicioniran na listi oglasa kada se traže po ključnim rečima.
   • Podjednako važan kao naslov oglasa je i njegov opis. Da li tvoj oglas ima dovoljno detalja? U opisu oglasa potrebno je navesti što je više moguće informacija. Potrudi se da opis napišeš jednostavno i da mu daš lični pečat. Seti se da će tekst čitati ljudi kao ti pa se zapitaj šta bi tebe privuklo u opisu oglasa.
   • Ima li tvoj oglas fotografije? Kupci vole fotografije! Oglasi sa fotografijama su im zanimljiviji i pre će kliknuti na oglas koji ima više fotografija nego na onaj koji ima samo jednu ili ni jednu. Veći broj fotografija daje brdo informacija i kupac na taj način gubi manje vremena tokom svoje potrage, odnosno lakše i brže donosi odluke.
 • Mobilna aplikacija
  • Mobilna aplikacija

   Trgovina nikad nije bila lakša! Naša aplikacija omogućava najbržu pretragu i objavu oglasa. Postojeći registrovani korisnici u aplikaciji se prijavljuju svojim korisničkim imenom i lozinkom.

   Prvi korak je instalacija Sasomange aplikacije:

   • Aplikaciju za Android možeš preuzeti ovde,
   • Dok ćeš aplikaciju za iOS pronaći ovde.
 • Promocije
  • Promocije

   Na Sasomange platformi imaš mogućnost da aktiviraš promocije. Promocije pomažu tvom oglasu da se istakne, a tebi da brže i lakše prodaš artikal/uslugu! U nastavku pogledaj koje su karakteristike promocija, i izaberi onu koja ti najviše odgovara.

   Promociju možeš da aktiviraš sam, kontaktiranjem korisničke podrške ili tvog oglasnog savetnika.

   Super Saso

   Istakni svoje oglase kroz Super Saso promociju i unapredi svoj biznis!

   Ovu promociju ćeš lako primetiti jer se nalazi na vrhu strane i obojena je roze bojom.

   Super Saso se može naći na:

   • Kategoriji,
   • Potkategoriji,
   • Specifičnije odabranoj listi proizvoda (aktiviranje Super Saso oglasa samo u okviru određenog filtera, na primer: kategorija Polovni automobili, filter: Audi).

   Trio foto

   Promocija Trio foto je za tebe ukoliko želiš da istakneš svoje preduzeće i ponudu sa konkretnim oglasima i fotografijama! Ova promocija ti daje mogućnost da istakneš:

   • logo,
   • ime preduzeća,
   • link ka Sasomange radnji,
   • 3 linka do izabranih oglasa, sa fotografijama, nazivom oglasa i cenama.

   U okviru superkategorije imaš mogućnost da kupiš ovu promociju i da ona bude vidljiva na kategorijama i/ili potkategorijama. Takođe, možeš da biraš da li želiš da aktiviraš funkcionalnost koja će tvoje oglase prikazivati i u okviru određenog filtera, odnosno brenda i/ili marke.

   Trio

   Da svi korisnici odmah kliknu na tvoje oglase obavezno aktiviraj promociju Trio! Ova promocija ističe:

   • logo,
   • naziv preduzeća,
   • opciju linka ka Sasomange radnji,
   • 3 linka do izabranih oglasa, sa nazivom oglasa i cenama.

   Takođe, Trio promocija ima mogućnost pojavljivanja na kategorijama i/ili potkategorijama, kao i u okviru određenog filtera, odnosno brenda i/ili marke.

   Istaknuti oglas

   Želiš dodatno da podigneš vidljivost oglasima i osiguraš uspeh svog poslovanja? Promocija Istaknuti oglas će sigurno skrenuti pažnju na tvoje oglase u određenoj kategoriji ili potkategoriji. Oglas se pozicionira uokviren plavom bojom kao prvi u rezultatima pretrage.

   Plavi oglas

   Šta je potrebno da uradiš kako bi se tvoj oglas razlikovao na listi oglasa? Da obojiš svoj oglas plavom bojom! Aktiviraj promociju Plavi oglas iz svog naloga i osiguraj sebi dodatnu vidljivost, pozive i poruke! Sa aktivacijom ove promocije, oglas će ti biti istaknut plavom bojom, te će se zbog toga razlikovati od ostalih oglasa.

   Vrh pozicija

   Neka ti oglas skoči na vrh - kako bi bio broj jedan i kako bi svima upadao u oči, aktiviraj promociju Vrh pozicija. Sa ovom promocijom, željeni oglas će ti se popeti na vrh liste oglasa određene kategorije/potkategorije u trenutku aktivacije promocije.

   Izdvajamo

   Budi na početnoj strani našeg sajta i istakni oglase koje želiš uz pomoć promocije Izdvajamo. Ova promocija nalazi se na naslovnoj strani odmah ispod prikaza liste superkategorija, stoga će ti sigurno doneti veću vidljivost!

   Link ka sajtu

   Želiš da korisnici dođu do tvog sajta? Aktiviraj promociju Link ka sajtu i imaćeš i ovu funkcionalnost! Kada korisnik otvori tvoj oglas videće link do tvog sajta sa desne strane koji će ga odvesti direktno na sajt. Ova promocija je veoma korisna jer ne postoji mogućnost stavljanja linka u sam opis oglasa.

   Logo na naslovnoj strani

   Ako želiš više kupaca, postavi logo na naslovnu stranu!

   U pitanju je brendiranje kategorije na početnoj stranici, gde bi se tvoj logo istakao u gornjem desnom uglu u okviru predstavljanja superkategorije. Na logo možeš da klikneš i on će te odvesti ka tvojoj Sasomange radnji.

   Istaknuti promo tekst

   Dodatno istakni svoj oglas i ponudu kroz Istaknuti promo tekst! U pitanju je tekst koji će se pojavljivati na oglasu sa gornje leve strane. Istaknuti promo tekst koji može da se postavi jeste: akcija/top cena/pozovite/top ponuda/super ponuda i slično.

 • Finansije
  • Sasomange finansije

   Zdravo! Želimo ti dobrodošlicu u finansije na Sasomange platformi. Ovde ćeš pronaći mnogo korisnih informacija kada su tvoje finansije i promocije u pitanju.

   Prvo počinjemo sa tim gde možeš da pronađeš deo Moje finansije na Sasomange platformi. Neophodno je da se uloguješ i da zatim klikneš na svoje ime u gornjem desnom uglu. Odaberi Moj Sasomange i nakon toga će ti se otvoriti tvoj radni prostor, gde ćeš na plavoj liniji videti različite tabove, među kojima je i Moje finansije. Potom ćeš videti stranicu koja ima četiri odeljka - Moje finansije, Uplata sredstava, Pregled prometa i Korisne informacije. Ukoliko si pravno lice pronaći ćeš još jednu karticu - Pregled računa. U nastavku ćemo obraditi svaki od četiri odeljka kako bismo ti pomogli u lakšem snalaženju kroz tvoje finansije na Sasomange platformi.

  • Moje finansije

   Na kartici Moje finansije videćeš opšti pregled - raspoloživa sredstva, mogućnost uplate sredstava, kao i pregled prometa.

   Kada su u pitanju raspoloživa sredstva, crvenom bojom se obeležava kada na računu nemaš novca, dok plava znači da postoje sredstva na računu. Svakako ćeš transparentno videti i koliko raspoloživih sredstava imaš na Sasomange računu.

   Odmah pored raspoloživih sredstava pronaći ćeš deo za Uplatu sredstavaTrenutno je u toku poklon period u kom ti Sasomange tim daje budžet sa kojim možeš da koristiš sve promocije i da istakneš svoje oglase. Za dodatne informacije u vezi promocija i aktivacije istih molimo te da kontaktiraš oglasne savetnike.

   Ispod dela sa raspoloživim sredstvima i uplatom sredstava nalazi se i kratak pregled prometa. Tu možeš da vidiš poslednjih 5 transakcija, kao i datum transakcije/računa, tip transakcije, ID oglasa, opis transakcije i ukupan iznos. Više reči o prometu biće u delu uputstva pod nazivom Pregled prometa.

   Ukoliko si pravno lice, pored Pregleda prometa pronaći ćeš i Pregled računa, gde možeš da vidiš svoje račune, njihove brojeve i ukupan iznos. Pored toga, u poslednjoj koloni imaš mogućnost i da preuzmeš račun.

  • Uplata sredstava

   Trenutno je u toku poklon period u kom ti Sasomange tim daje budžet sa kojim možeš da koristiš sve promocije i da istakneš svoje oglase. Za dodatne informacije u vezi promocija i aktivacije istih molimo te da kontaktiraš oglasne savetnike.

  • Pregled prometa

   Na kartici Pregled prometa otvoriće ti se tabela sa svim transakcijama. Imaš mogućnost da odabereš i određene filtere - da li želiš da vidiš sve transakcije, uplate ili potrošnju, kao i od kog do kog datuma želiš da pogledaš pregled prometa. Jednom kada želiš da promeniš filtere slobodno klikni na Poništi filtere, dugme koje se nalazi pored datuma.

   U samoj tabeli videćeš datum transakcije/računa, tip transakcije, ID oglasa, opis transakcije i ukupan iznos.

  • Pregled računa

   Posebna kartica koju imaju pravna lica jeste i Pregled računa. U okviru ove kartice mogu se pronaći sve uplate i izdati računi. Ne zaboravi da postoji mogućnost filtriranja računa u zavisnosti od datuma, kako bi brzo i lako pronašao račun koji tražiš. U okviru tabele postoji datum transakcije/računa, tip i opis transakcije, broj računa i ukupan iznos.

  • Sasomange finansijski rečnik

   Za tebe smo spremili i Sasomange finansijski rečnik uz pomoć kog ćeš moći bolje da razumeš pojmove kada su finansije na Sasomange u pitanju!

   A

   Avansni račun - Avansni račun dužni su da izdaju isključivo obveznici PDV-a, i to u slučaju kada prime od svog kupca uplatu za dobra i usluge koje mu do kraja poreskog perioda neće isporučiti.

   C

   Cena - Cena je izraz/iznos kojim se određuje vrednost robe/usluge.

   D

   Depozit - Depozit kod iznajmljivanja stana predstavlja iznos koji treba da položiš kao vid obezbeđenja da ćeš održavati nekretninu i blagovremeno regulisati obaveze (račune).

   Depozit kod kredita je znos koji treba da položiš kao vid obezbeđenja da ćeš kredit vratiti. Depozit dobijaš nazad nakon otplate kredita.

   E

   EUR - EUR je skraćenica za zvaničnu valutu Evropske Unije - Euro.

   F

   Faktura - Faktura ili račun je poslovni dokument izdat od strane prodavca kupcu. U njemu se navode nazivi, količine i cene dogovorene za proizvode ili usluge koje je prodavac obezbedio kupcu. Faktura obavezuje kupca da iznos koji je na fakturi naznačen plati prodavcu, u skladu sa uslovima plaćanja.

   Fizičko lice - Fizičko lice ili osoba je izraz koji u pravu označava individualno, samostalno ljudsko biće.

   G

   Glavnica - Iznos osnovnog duga koji imaš prema banci (ili trećem licu ka kojem je načinjeno dugovanje).

   K

   Kamata - Kamata predstavlja naknadu za korišćenje pozajmljenog novca, izražena u apsolutnom iznosu.

   Kredit - Kredit je pozajmica koju banka omogućava fizičkim i pravnim licima.

   Kreditni kalkulator - Kreditni kalkulator je alat kojim možemo da izračunamo kalkulaciju informativnog karaktera o iznosu, trajanju, visini mesečne rate za željeni kredit.

   M

   Matični broj (MB) - Matični broj ili statistički broj je jedinstveni broj koji se dodeljuje svakom privrednom subjektu.

   Matični broj preduzeća je broj od 8 cifara i pod tim brojem se preduzeće vodi u bazi. On je jedinstven, za svako preduzeće različit i ne može da se menja. Matični broj je jedna od osnovnih karakteristika preduzeća i koristi se za identifikaciju samog preduzeća i dobijanje informacija o njemu.

   P

   PIB - Poreski identifikacioni broj (PIB) je jedinstveni i jedini broj preduzetnika i pravnog lica koji se koristi u poreskom postupku i platnom prometu, za sve javne prihode. PIB dodeljuje Poreska uprava radi identifikacije poreskih obveznika, a jednom dodeljen ovaj broj se zadržava prilikom promene sedišta, odnosno prebivališta poreskog obveznika, sve do prestanka statusa poreskog obveznika.

   Pravno lice - Pravno lice, pravna osoba ili pravni subjekt je pravna tvorevina, virtuelno fizičko lice, koja ima zakonsko pravo i obaveze kao što su zakonske mogućnosti da se prave ugovori, te da se tuži ili bude tužen. To je lice (ili telo), najčešće u formi organizacije, korporacije (preduzeća) ili vlade koje je sačinjeno od više fizičkih lica, a koje zakon, iz praktičnih razloga tretira kao jedno.

   Profaktura/Predračun - Predračun po funkciji najviše odgovara ponudi i najčešće služi kao osnov za plaćanje roba i usluga koje još nisu isporučene. Kupac može i ne mora izvršiti plaćanje po izdatom predračunu – on je neobavezujući dokument. S obzirom da ne dokumentuje ni jednu nastalu promenu, predračun nije osnov za knjiženje u poslovnim knjigama niti se može koristiti prilikom obračuna PDV obaveze.

   Promocije - U marketingu promocija podrazumeva svaki vid marketinške komunikacije koja se koristi da informiše, podseti i ubedi ciljno tržište u vrednost brenda, usluge i/ili proizvoda, te time utiče na kupovne odluke potrošača. Ciljevi promocije mogu biti sledeći: upoznavanje sa novim proizvodom, diferenciranje proizvoda, stvaranje interesovanja za proizvodom, povećanje svijesti, odnosno eksponiranost, naglašavanje vrednosti proizvoda, povećanje prodaje, kao i stvaranje lojalnosti potrošača.

   R

   Rata kredita - Rata kredita, odnosno iznos rate kredita je iznos novca (glavnica+kamata) koju je korisnik dužan u određenom vremenskom roku da uplati banci.

   RSD - RSD je skraćenica za zvaničnu valutu u Republici Srbiji - Dinar.

   S

   Saldo - Saldo je stanje nekog računa. Saldo takođe ima još mnogo sličnih značenja, npr. ostatak koji po zaključenom računu još treba da se plati, razlika dugovanja i potraživanja u jednom računu.

   U

   Učešće - Učešće je iznos koji treba da obezbediš iz drugih izvora. Banka ga traži kao vid umanjenja rizika kredita.

   V

   Valuta - Valuta označava novčanu jedinicu.

 • Banerske pozicije
  • Banerske pozicije

   Ukoliko ste zainteresovani i želite da saznate nešto više o oglašavanju putem banerskih pozicija na Sasomange oglasniku možete kontaktirati našeg menadžera onlajn prodaje, Marka Anđelkovića, putem imejla [email protected].

 • Pravila i UK
  • Pravila i UK

   Pravila i uslovi korišćenja Sasomange.rs

   (Datum poslednje izmene 27.09.2021. godine)

   1. Prihvatanje Uslova korišćenja


   1.1. Korišćenjem Sasomange.rs Internet oglasnika i bilo kojeg od njenih delova, kao i mobilne aplikacije (u daljem tekstu: Sasomange.rs platforma ili Platforma), korisnik Platforme potvrđuje da je upoznat i saglasan sa odredbama i uslovima navedenim u daljem tekstu koji su obavezujući. Jezik ugovaranja između MTO i Korisnika je srpski

   1.2. Ovi Uslovi korišćenja (u daljem tekstu: UK) se primenjuju kao i bilo koji drugi ugovor u pisanoj formi, a zaključuju se izmedju:

   a) Mondo Trgovina Ogl d.o.o. (u daljem tekstu: MTO), kompanije koja je vlasnik i lice koje upravlja Sasomange.rs platformom, sa sedištem u Srbiji, Beograd, Obilićev venac 4/3, matičnim brojem 21494879 i PIB-om 111518659; i

   b) Svakog pojedinačnog posetioca i/ili korisnika Platforme i njenih funkcionalnosti (u daljem tekstu: Korisnik).

   2. Opšti uslovi


   2.1. Sasomange.rs platforma je elektronski (Internet) oglasnik koji omogućava širokom krugu posetilaca i korisnika (u daljem tekstu: Korisnik) da: pregledaju oglase drugih Korisnika; da registracijom korisničkog naloga ostvare pristup različitim funkcionalnostima, uslugama i pravima koja Platforma pruža; kao i da objavljuju sopstvene oglasne poruke pod propisanim uslovima (u daljem tekstu: korišćenje).

   2.2. Određena pitanja i elementi ugovornog odnosa između MTO i Korisnika komercijalne, finansijske, tehničko-operativne prirode i dr., a koji nisu izričito uređeni ovim UK, uređeni su posebnim pravilima i uslovima koje donosi i objavljuje MTO i o kojima će Korisnici biti obavešteni na adekvatan način u okviru Platforme. Navedena pravila i uslovi čine sastavni deo ovih UK.

   2.3. Korisnik može biti fizičko ili pravno lice. Korišćenjem Sasomange.rs platforme, Korisnik potvrđuje da ima da ima potebnu poslovnu sposobnost za takvo korišćenje i stupanje u ugovorni odnos sa MTO u pogledu korišćenja Sasomange.rs platforme, u skladu sa važećim propisima države svog prebivališta / sedišta. Korisnik snosi isključivu odgovornost i dužan je da obezbedi da korišćenje Sasomange.rs platforme bude u skladu sa relevantnim propisima i odredbama ovih UK. MTO zadržava pravo da privremeno ili trajno onemogući pristup Sasomange.rs platformi u slučaju sumnje da Korisnik ne ispunjava navedene uslove, odnosno ukoliko na zahtev MTO ne dostavi adekvatan dokaz o tome.

   2.4. MTO nema svojstvo, obaveze, ni odgovornosti posrednika, niti Sasomange.rs platforma služi posredovanju između dva ili više Korisnika u njihovim međusobnim transakcijama i trgovini.

   3. Lični podaci i zaštita privatnosti


   3.1. MTO od Korisnika može zahtevati da, za potrebe korišćenja Sasomange.rs platforme, dostavi određene lične podatke čije prikupljanje, korišćenje, obrada i čuvanje je u skladu sa važećim propisima Republike Srbije i podležu MTO-ovoj Politici zaštite privatnosti koja predstavlja sastavni deo ovih UK. Korišćenje Sasomange.rs platforme ili bilo kog njenog dela podrazumeva da je Korisnik pročitao, razumeo i složio se sa uslovima Politike zaštite privatnosti.

   4. Uslovi koji se odnose na fizičke komponente i sistem uređaja, i konekciju


   4.1. Kako bi pristupio i koristio Sasomange.rs platformu, Korisnik mora da ispuni zahteve koji se odnose na fizičke komponente i sistem uređaja koji koristi (u daljem tekstu: hardver i softver) i konekciju, a koji se vremenom mogu menjati. Korisnik snosi celokupnu odgovornost za plaćanje svih troškova u vezi sa internet konekcijom i protokom podataka, kao i za svu opremu, servisiranje, propravke koji su neophodni kako bi se pristupilo Sasomange.rs platformi.

   4.2. Pristupanjem ili korišćenjem Sasomange.rs platforme, komunikacijom u okviru ili posredstvom Sasomange.rs platforme, Korisnik komunicira sa MTO elektronskim putem (Internet i dr.) ili putem telefona (komunikacija sa korisničkom podrškom, oglasnim savetnicima, i dr.). MTO će komunicirati sa Korisnikom elektronskim putem (e-mail, tekstualne elektronske poruke, u okviru aplikacije (push notifikacije), postavljanjem poruka u okviru Sasomange.rs platforme) ili putem telefona. Korisnik je saglasan da prima komunikaciju od MTO na navedene načine i svestan je i prihvata da uputstva, ugovori, izjave, obaveštenja i druge vrste komunikacije koje budu dostavljenje Korisniku na navedene elektronske načine predstavljaju pravno prihvatljive i obavezujuće načine komunikacije, kao da su učinjeni pisanim putem, izuzev ukoliko je prema važećim zakonima izričito propisan drugačiji vid komunikacije ili forma kao nužni.

   4.3. MTO ne garantuje da je Sasomange.rs platforma i njeno korišćenje kompatibilno sa uređajima, hardverom ili softverom koji upotrebljava Korisnik. Korisnik takođe razume i prihvata da svaka promena ili poboljšanje Sasomange.rs platforme može da izmeni specifikacije sistema neophodne kako bi se ista koristila. U tom slučaju samo Korisnik snosi odgovornost za nabavku neophodnih dodatnih uređaja, hardvera i/ili softvera.

   4.4. Tehnička obrada i prenos podataka putem Sasomange.rs platforme, uključujući i Sadržaj, mogu biti nekodirani i obuhvataju (i) prenos preko različitih mreža; i (ii) promene kako bi bili u skladu sa i prilagođeni tehničkim karakteristikama povezanih mreža i uređaja.

   5. Intelektualna svojina


   5.1. Sasomange.rs platforma je zaštićena zakonima Republike Srbije i drugim međunarodnim propisima koji uređuju zaštitu prava intelektualne svojine. Oznaka „Sasomange.rs“ i njeni delovi, skraćenice i internet adrese predstavljaju predmete zaštite prava intelektualne svojine (kao što su žig, oznake, poslovna imena i/ili internet adrese. i drugo) MTO-a. Pored navedenog, celokupan sadržaj Sasomange.rs platforme, uključujući računarske kodove i programe, fotografije, slike, grafike, animacije, video, muziku, zvuk i tekst (u daljem tekstu: „Sadržaj platforme“) je vlasništvo MTO i/ili njegovih partnera, davalaca licence i sl. i predstavlja zaštićeni sadržaj. Sadržaj platforme ne obuhvata Korisnički sadržaj koji Korisnik kreira, postavlja, objavljuje ili prenosi putem Sasomange.rs platforme, kao ni sadržaj poruka i druge komunikacije koju Korisnik upućuje drugim Korisnicima ili MTO.

   5.2. Korisnik ne stiče bilo kakva prava na Sasomange.rs platformi ili njenim delovima, oznaci „Sasomange” ili Sadržaju platforme.

   5.3. Korisnik se slaže i obavezuje se da ni pod kakvim okolnostima neće:

   a) kopirati, reprodukovati, prevoditi, sastavljati reverzibilnim putem, razdvajati, izvoditi izvorni kod, ili rastavljati Sasomange.rs platformu ili Sadržaj platforme, u celini ili delimično, niti stvarati izvedena dela na osnovu istih;

   b) modifikovati ili izazvati modifikaciju bilo koje datoteke koja je deo Sasomange.rs platforme;

   c) koristiti bilo koji program ili računarski kod koji na bilo koji način utiče na Sasomange.rs platformu ili Sadržaj platforme, ili programe automatizacije, ili bilo koje programe koji prekidaju, podražavaju ili preusmeravaju komunikaciju u okviru ili iz ili prema Sasomange.rs platformi, ili prikupljaju informacije o Sasomange.rs platformi čitajući delove memorije koja se koristi za skladištenje informacija o radu i korišćenju Sasomange.rs platforme i aktivnostima Korisnika.

   Bez obzira na druge posledice i prava i obaveze ugovornih strana, svaka upotreba Sasomange.rs platforme ili radnje Korisnika u vezi sa korišćenjem Sasomange.rs platforme, koje su u suprotnosti sa navedenim obavezama predstavljaće neovlašćeno i nedozvoljeno korišćenje Platforme i smatraće se povredom prava intelektualne svojine MTO-a.

   5.4. Korisnik je saglasan i dozvoljava da se, bez traženja posebne saglasnosti ili dodatnih obaveza prema Korisniku, u svaku od fotografija predmeta oglašavanja koju postavi u okviru Sasomange.rs platforme prilikom objavljivanja oglasa i prenosa oglasne poruke, umetne odgovarajuća digitalna (vizuelna) Sasomange.rs oznaka (u formi žiga i sl.), kao i da se postavljene fotografije obrade ( crop-ovanje i dr.) radi njihovog uklapanja u zadate formate i vizuelni identitet Sasomange.rs platforme, pri čemu se sam sadržaj fotografije ne sme menjati.

   6. Registracija / Korisnički nalog / Pravila korišćenja


   6.1. Korisnik koji želi da koristi i ima pristup svim uslugama i mogućnostima u okviru Sasomange.rs platforme, mora da registruje svoj korisnički nalog na Sasomange.rs platformi (u daljem tekstu: Nalog). Nalog predstavlja jedinstveni, neprenosivi, elektronski nalog, koji dodeljuje MTO i aktivira Korisnik, koji mora biti propisno registrovan na način definisan ovim UK i drugim objavljenim opštim pravilima koje propiše MTO. Registracija nije potrebna za pregledanje Sadržaja platforme i objavljenih oglasa Korisnika putem Interneta.

   6.2. Nalozi koji se registruju „botovima“ ili na neki drugi automatski način nisu dozvoljeni. Korisnik može imati samo jedan Nalog.

   6.3. Registracija Naloga je besplatna, vrši se elektronski, u okviru vođenog postupka prijave na Sasomange.rs platformi, dostavljanjem i unošenjem traženih podataka (detalji o traženim podacima su dostupni u Politici zaštite privatnosti) i u skladu sa datim uputstvima. Registracioni proces započinje aktivacijom Naloga i mora se potvrditi, odnosno verifikovati, elektronskim putem u vidu linka koji se Korisniku dostavlja odmah po aktivaciji Naloga u automatski generisanom emailu. Aktivacijom i verifikacijom Naloga na opisani način postupak Registracije je okončan i između Korisnika i MTO je zaključen ugovor kojim se uređuju prava i obaveze u vezi sa korišćenjem Sasomange.rs platforme u smislu čl. 1.2. ovih UK, što će biti potvrđeno dostavljanjem posebnog e-maila Korisniku.

   6.4. Registracijom Naloga, Korisnik potvrđuje da ispunjava zahtevane uslove, da ima zahtevanu poslovnu sposobnost i da ima odgovarajuće ovlašćenje za zaključenje ovog pravnog posla u skladu sa važećim propisima države svog prebivališta.

   6.5. Korisnik mora biti punoletno lice sa navršenih 18 godina da bi mogao samostalno registrovati Nalog. Korisnik je u obavezi da dostavi i unese tačne i potpune podatke koji su neophodni kako bi se završio proces registracije Naloga, kao i da ažurira podatke čim dođe do njihove promene. Svi podaci koji su dati MTO-u podležu uslovima propisanim ovim UK i Politici privatnosti. MTO će koristiti podatke za različite interne potrebe, uključujući ali ne isključivo i: održavanje Naloga, staranje da Korisnik poseduje jedinstveni Nalog, pitanja bezbednosti, uklanjanje grešaka, tehničku podršku, kao i moguća pitanja plaćanja.

   6.6. Korisnik se, u svoje ime i ime trećih lica koje je ovlastio da pristupaju i koriste njegov Nalog, obavezuje da će poštovati ove UK. Korisnik takođe snosi celokupnu odgovornost za sve aktivnosti koje se sprovode putem njegovog Naloga i u obavezi je da omogući da su kako on tako i ovlašćena treća lica upoznata sa ovim UK, da ih razumeju i da ih se pridržavaju, što se odnosi i na sva ostala pravila, politike, obaveštenja i/ili dogovore koje objavljuje MTO.

   6.7. Korisnik snosi odgovornost za bezbednost svog Naloga i lozinke. MTO ne može i neće biti odgovoran za bilo kakav gubitak ili štetu koji proizilaze iz Korisnikovog propusta da ispuni obaveze koje se odnose na bezbednost Naloga i dostupnih informacija.

   6.8. Korisnik ne sme da koristi svoj Nalog u bilo kakve nelegalne ili nedozvoljene svrhe, niti na način protivan važećim zakonima / propisima, uključujući propise o zaštiti intelektualne svojine, zaštiti ličnih podataka i zaštiti poslovne tajne. Korisnik ne sme da koristi Nalog na način koji za posledicu ima ili može imati prekid, oštećenje ili umanjenje performansi Sasomange.rs platforme ili njenih delova / usluga; ili na štetu drugih Korisnika ili trećih lica. Nedozvoljenim načinom korišćenja Naloga, dostupnih funkcionalnosti i Sasomange.rs “Moje poruke” unutar Platforme, odnosno nedozvoljenim radnjama Korisnika smatraće se naročito sledeće:

   1) prikupljanje ili traženje e-mail adresa ili drugih kontakt informacija drugih Korisnika ili trećih lica radi slanja nezatraženih komercijalnih ili drugih vrsta poruka ili komunikacije;

   2) prikupljanje ili traženje podataka o ličnosti, tajnih ili zaštićenih podataka, za komercijalne ili nedozvoljene svrhe, kao i objavljivanje, prenošenje, unošenje ili čuvanje takvih podataka;

   3) slanje uvredljivih, uznemiravajućih, pretećih ili spam poruka, uključujući postavljanje (URL) linkova ka oglasima na Sasomange.rs platformi ili Sadržaju platforme u nezatraženim e-mail porukama ka trećim licima;

   4) lažno predstavljanje ili davanje netačnih podataka o svojim ovlašćenjima, sposobnostima, pripadnosti ili povezanosti sa određenim licem;

   5) učitavanje, postavljanje, prenošenje, deljenje, čuvanje ili na drugi način činjenje dostupnim sadržaja koji predstavlja, podstrekava ili pomaže u izvršenju krivičnog dela ili narušava prava trećih lica; krši važeće zakone i druge propise; je uvredljiv, preteći, diskriminatorski, narušava ugled trećih lica, obmanjujući, uznemirujuć, zabranjen, onemogućava ili otežava korišćenje Sasomange.rs platforme, ili koji može naštetiti MTO ili drugim Korisnicima ili ih izložiti nekoj vrsti odgovornosti;

   6) korišćenje Java, tabela, HTML, ili drugih vrsta računarskih kodova ili komandi koje nisu dozvoljene u porukama;

   7) korišćenje, podržavanje ili promovisanje nedozvoljenih poslovnih praksi, a naročito nepoštene, obmanjujuće ili nasrtljive poslovne prakse, nelojalne konkurencije (naročito slanje poruka ili direktno ili posredno promovisanje konkurencije MTO), piramidalnih šema i slično;

   8) oglašavanje koje podstiče ili navodi na ponašanje kojim se ugrožava zdravlje, fizički i psihički razvoj dece ili maloletnika.

   U slučaju korišćenja Naloga suprotno ovom članu ili uopšte Uslovima korišćenja MTO zadržava pravo otkazivanja naloga Korisniku, što bi rezultiralo uskraćivanjem prava pristupa sadržajima i mogućnosti korišćenja Platforme u svojstvu Korisnika

   6.9. Korisnik ima pravo da otkaže svoj Nalog, u bilo kom trenutku i iz bilo kog razloga ili bez razloga. Korisnik snosi odgovornost za pravilno otkazivanje svog Naloga. Zahtev za otkazivanje Naloga se mora podneti u okviru Sasomange.rs platforme, na način predviđen pravilima koja određuje i objavljuje MTO.

   6.10. U slučaju postupanja Korisnika protivno ovim UK i njihovim sastavnim delovima, važećim propisima, ili ukoliko su radnje Korisnika štetne za Sasomange.rs platformu ili MTO, ili ako ponašanje Korisnika nosi pravni ili materijalni rizik za MTO, ili ako Korisnik ugrožava prava trećih lica, ili po nalogu nadležnog organa ili institucije, MTO ima pravo da privremeno suspenduje i/ili ukine Nalog Korisnika i odbije bilo kakvu trenutnu ili buduću mogućnost korišćenja Sasomange.rs platforme.

   6.11. MTO zadržava pravo otkazivanja Naloga Korisnika bez prethodnog obaveštenja Korisnika, u slučaju da:

   a) Registracioni proces nije okončan na prethodno opisani način i proces verifikacije Naloga nije odrađen u periodu dužem od 30 dana od dana aktivacije Naloga.

   b) Po uspešnom okončanju procesa registracije Naloga, Korisnik ne pristupa Nalogu i ne koristi ga za objavu Korisničkog sadržaja (v.čl.8.) u periodu dužem od 30 dana od dana aktivacije Naloga.

   c) Korisnik ne pristupa i ne koristi prethodno registrovan Nalog u periodu dužem od 120 dana od dana poslednje zabeležene aktivnosti.

   7. Postavljanje oglasa / Pravila oglašavanja


   7.1. Korisnik koji je uspešno registrovao Nalog može pod propisanim i važećim uslovima objavljivati oglasne poruke na Sasomange.rs platformi. Objava oglasa se vrši elektronski, u okviru vođenog postupka na Platformi, dostavljanjem traženih podataka i sadržaja i u skladu sa datim uputstvima.

   7.2. U cilju i pre objave oglasne poruke, Korisnici su dužni da pored podataka dostavljenih prilikom registracije Naloga, dostave i unesu podatke koji omogućavaju jasnu identifikaciju Korisnika, odnosno lica koje se oglašava, i to:

   - Fizička lica je potrebno da dostave i unesu adresu, broj kontakt telefona;

   - Pravna lica koriste podatke koji su dostavljeni prilikom registracije Naloga.

   Svi dostavljeni podaci Korisnika podležu uslovima propisanim ovim UK i Politikom zaštite ličnih podataka i biće korišćeni za zakonom propisane svrhe, radi ispunjenja ugovornih obaveza ili pružanja korisničke podrške. Za više informacija o rukovanju dostavljenim ličnim podacima i koje podatke MTO objavljuje ka drugim Korisnicima Platforme, pogledati Politiku zaštite privatnosti.

   7.3. Korisnik je isključivo ovlašćen i odgovoran za iniciranje procesa oglašavanja tj. prenosa oglasne poruke, za odabir teksta, sadržaja, podataka i dokumenata koji se prenose oglasnom porukom, za određivanje i menjanje sadržaja oglasne poruke i podataka koji se prenose, kao i za eventualni odabir primoca prenosa tj. oglasne poruke. Korisnik je u obavezi da dostavi i unese tačne i potpune podatke koji su neophodni kako bi se završio proces objavljivanja oglasne poruke, kao i da ažurira podatke čim dođe do njihove promene.

   7.4. Okončanjem postupka za objavu oglasne poruke na prethodno opisani način, Korisnik je izdao nalog za oglašavanje i između Korisnika i MTO je zaključen ugovor o oglašavanju kojim se uređuju prava i obaveze u vezi sa prenosom oglasne poruke putem Sasomange.rs platforme čija sadržina je određena ovim UK i njihovim sastavnim delovima, što će biti potvrđeno dostavljanjem posebnog e-maila Korisniku. Registrovani Korisnik po objavi oglasne poruke (oglasa), ima sva prava i obaveze proistekle iz Zakona o oglašavanju Republike Srbije.

   7.5. Izvršenjem naloga za oglašavanje datog od strane Korisnika, odnosno prenosom prava na oglašavanje i objavom oglasne poruke na Sasomange.rs platformi, MTO je u celosti ispunio svoje ugovorne obaveze i usluga je u celosti izvršena. Oglasi i njihov sadržaj, kao i podaci Korisnika koji se se obavezno objavljuju u okviru oglasa (naziv Naloga, kontakt telefon / e-mail adresa) će biti objavljeni i javno dostupni korisnicima Interneta, sa čime je Korisnik upoznat i saglasan. Prihvatanjem ovih UK, registrovani Korisnik je saglasan i prihvata mogućnost kontakta na e-mail ili broj telefona od strane drugih Korisnika Platforme u cilju realizacije trgovine, kao i u cilju kontaktra sa administracijom Sasomange.rs. Dodatno, Korisnik je saglasan da prihvatanjem ovih UK, MTO ima prava objave njegovog oglasa, teksta oglasa, fotografija kao i kontakt podataka na zvaničnim profilima društvenih stranica koje MTO vodi (Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Linkedin).

   7.6. MTO zadržava pravo da: (i) odbije da objavi oglas Korisnika i (ii) modifikuje sadržaj oglasa Korisnika u skladu sa propisima i uslovima navedenim u ovim UK. (v.čl. 8.7).

   7.7. Bez obzira na druge odredbe ovih UK, sledeća pravila, obaveze i ograničenja se primenjuju na oglase koje Korisnik objavljuje putem Sasomange.rs platforme:

   1) oglasne poruke moraju biti u skladu sa principima i obavezama koje propisuju Zakon o oglašavanju i drugi relevantni propisi Republike Srbije;

   2) Fizička lica koja nisu registrovani preduzetnici, odnosno nemaju registraciju pravnog lica, ne smeju se u formi oglašavanja baviti trgovinom potpuno nove robe (“svojstvo trgovca” u skladu sa Zakonom o trgovini);

   3) nije dozvoljeno oglašavanje:

   a) medicinskih ili alternativno-medicinskih postupaka i metoda, sem u slučaju pravnih lica koja poseduju sertifikat ili posebnu dozvolu za obavljanje ovakvih delatnosti, ili nadrilekarstva;

   b) opojnih droga i njihove upotrebe;

   c) lekova i lekovitih preparata;

   d) dijetetskih suplemenata ili dijetetskih dodataka, sem u slučaju pravnih lica koja poseduju potvrdu o upisu ovakvih proizvoda u bazu podataka koju vodi Ministarstvo zdravlja, kao i potvrdu o upisu pravnog ili fizičkog lica u Centralni registar u smislu čl. 15 Zakona o bezbednosti hrane;

   e) oružja i municije, uključujući i kopije oružja, startne pištolje, kao ni sličnih artikala i sredstava za samoodbranu (bokseri, palice, elektrošokeri, suzavac sprejevi, i slično); posebno je dozvoljeno oglašavanje lovačkog i sportskog oružja i municije za ta oružja;

   f) duvana i duvanskih proizvoda, elektronskih cigareta i sl., kao i njihove upotrebe / konzumiranja;

   g) alkoholnih pića sa sadržajem alkohola većim od 20% i njihovog konzumiranja, kao ni svako isticanje žiga ili druge oznake alkoholnog pića;

   h) piraterije i piratskih kopija proizvoda, digitalne distribucije računarskih igara i njihova nabavka za fizička lica, distribucija drugih digitalnih dobara (internet nalozi, profili, softverske instalacije, kriptovalute i dr.);

   i) pirotehnike;

   j) preprodaje i otkupa ulaznica za sportske, kulturne, umetničke i druge priredbe, bioskope i sl.

   k) ličnih kontakata radi upoznavanja, posredovanja u upoznavanju, sklapanja braka ili veze, prostitucije;

   l) zapošljavanja, posredovanja u zapošljavanju;

   m) mogućnosti „zarade preko interneta“ i sl.; traženja novčane pomoći ili pozajmica;

   n) pornografije i bilo kakvog drugog sadržaja koji se može okarakterisati kao degutantan, a koji aludira na pornografski sadržaj, prostituciju ili bilo kakve druge očigledne provokacije;

   o) igara na sreću, klasičnih i posebnih igara na sreću (igre koje se priređuju u igraonicama-kazinima, na automatima, klađenja na sportske rezultate), srećki i tiketa (listića, lozova) koji ne mogu biti predmet prodaje, ustupanja, izdavanja i svakog drugog predravljanja na teritoriji Republike Srbije u skladu sa zakonom koji uređuje igre na sreću. Dozvoljeno je oglašavanje nagradnih igara koje nisu igre na sreću (kvizovi znanja, veština, licitacije i sl.) pod uslovom da priređivač na jasan i razumljiv način u oglašavanju istakne pravila igre, vrstu i visinu nagrade, odnosno tarifu iz člana 17. Zakona o oglašavanju;

   p) provokacija / ugrožavanja bezbednosti i zdravlja; Zabranjeno je da oglasna poruka, neposredno ili posredno, podstiče diskriminaciju po bilo kom osnovu, a posebno po osnovu uverenja, nacionalne, etničke, verske, rodne ili rasne pripadnosti, političkog, seksualnog ili drugog opredeljenja, društvenog porekla, imovinskog stanja, kulture, jezika, starosti, ili psihičkog ili fizičkog invaliditeta; Zabranjeno je da se oglasnom porukom podstiče ponašanje koje ugrožava zdravlje ili bezbednost primaoca oglasne poruke, a naročito: 1) scene nasilja i destrukcija objekata i prirode, osim u cilju suzbijanja takvog ponašanja; 2) prikazi koji mogu da izazovu strah i agresivnost; 3) seksualno uznemiravanje prikazano kao prihvatljivo, poželjno ili uobičajeno društveno ponašanje; 4) prikazivanje maloletnika u vezi sa seksualnošću, kao i muškaraca i žena kao dečaka ili devojčica sa seksualnim odlikama odraslih; 5) podsticanje ili odobravanje postupaka koji su zabranjeni propisima o zaštiti životne sredine, kao i iznošenje neistinitih tvrdnji (npr. isticanjem reči "ekološki siguran", "ekološki neškodljiv", "eko hrana", "organski proizvod" i sličnih reči ili simbola) da roba ili usluga imaju pozitivan ili neškodljiv uticaj na zaštitu zdravlja ili životne sredine;

   q) hrane i pića za decu mlađu od 6 meseci, i to samo oglašavanje mleka, druge hrane i pića za odojčad do šest meseci starosti, kao i pribora za njihovo korišćenje;

   r) političkog sadržaja;

   4) oglasne poruke ne smeju biti u formi ili predstavljati javno obraćanje, proglase, pozive, konkurse i sl. Dodatno, oglasne poruke ne smeju biti u formi potražnje u bilo kom obliku (nestale osobe, kupovina ili otkup proizvoda, potražnja radnika, potražnja robe i sl). Izuzeće od zabrane objavljivanja oglasa potražnje imaju Pravna lica koja potražuju proizvode čija je svrha i namena povezana sa delatnošću pravnog lica/firme.

   5) oglasi ne smeju sadržavati fotografije ili prikaze lica, tuđih ličnih imena i prezimena ili podatke koji omogućavaju ličnu identifikaciju trećih fizičkih lica, osim u slučaju:

   (i) postojanja izričite saglasnosti lica sa fotografije ili nosioca tog ličnog imena i prezimena ili vlasnika drugog ličnog podatka;

   (ii) za fotografije: korišćenje posebnih fotografija za koje je ponuđena na prodaju licenca za upotrebu (“stock fotografije”).

   6) oglasi ne smeju sadržati upućivanje (putem link-a ili na drugi način) na druge oglasne portale, oglašivače i njihove internet stranice, elektronske (internet) prodavnice i sl., profile društvenih mreža koji se koriste u svrhu oglašavanja ili prodaje dobara (Facebook, Instagram, Twitter, i slično), osim u slučaju kada oglašivač aktivira promociju koja podrazumeva unos linka koji vodi direktno na njegov eksterni sajt ili profil na društvenoj mreži; takođe, oglasi ne smeju sadržati ni žigove, logotipove ili oznake gorepomenutog osim u slučaju da su isti brendirani žigom ili logotipom samog oglašivača;

   7) nije dozvoljeno korišćenje metoda kojima se protivno uslovima i pravilima Sasomange.rs platforme ističu oglasi Korisnika i zloupotrebljava pravo na objavu besplatnih oglasa, a naročito: spamovanje (višestruko objavljivanje istih ili sličnih oglasa, odnosno oglasa koji imaju isti predmet prodaje od strane istog oglašivača), unošenje u oglase posebnih grafičkih karaktera u opis ili naslov oglasa ili posebno obrađenih fotografija, tag-ova (reči za pretragu), teksta i drugog sadržaja koji nije u vezi sa predmetom oglašavanja, kao i učestalo postavljanje i brisanje oglasa radi prividne promene datuma objave;

   8) oglasi se ne smeju postavljati u pogrešnim ili neprikladnim kategorijama / potkategorijama;

   9) fotografije, opis i /ili naslov oglasa ne smeju biti različiti ili u suprotnosti u odnosu na oglašeni artikal;

   10) jedan oglas ne sme sadržati više različitih oglašenih proizvoda istovremeno; oglasi se objavljuju po principu “jedan oglas jedan artikal”.

   7.8. Korisnici – fizička lica mlađa od 18 godina zaključenjem ugovora o oglašavanju na način opisan ovim članom 7., izjavljuju i potvrđuju da je objava konkretne oglasne poruke u saglasnosti sa zakonom propisanim ograničenjima njihove poslovne sposobnosti i da imaju poslovnu sposobnost da zaključenje takvog ugovora u odnosu na određeni predmet oglašavanja. Zaključenje ugovora o oglašavanju na način opisan ovim članom 7. i stavom 7.4. smatra se zaključenjem ugovora na daljinu u smislu Zakona o zaštiti potrošača, te u tom smislu:

   1) Okončanjem postupka objave oglasne poruke na opisani način, Korisnik daje izričitu saglasnost da se započne sa pružanjem usluge – objavom oglasne poruke na Sasomange.rs platformi;

   2) Korisnik potvrđuje da zna da izvršenjem ugovorene usluge - objavom oglasne poruke na Sasomange.rs platformi, MTO je u celosti ispunio svoje ugovorne obaveze i Korisnik gubi pravo na odustanak od ugovora.

   8. Korisnički sadržaj i modifikacija sadržaja


   8.1. Korisnički sadržaj podrazumeva sve komunikacije, zvuk, tekst, podatke, grafiku, fotografije, slike i sav materijal i informacije koje Korisnik dostavlja, unosi, postavlja i prenosi putem Sasomange.rs platforme, uključujući i oglase Korisnika, kao i sve aktivnosti koje se vrše u okviru Naloga, čak i kad ih vrše druga lica koja imaju pravo pristupa Nalogu (u daljem tekstu: Korisnički sadržaj)

   8.2. Korisnik je isključivi vlasnik i u potpunosti odgovara za Korisnički sadržaj. Korisnik garantuje da Korisnički sadržaj nije predmet bilo kakve obaveze, bilo poverljivosti ili druge vrste, od strane MTO-a i MTO neće biti odgovoran za bilo kakvu upotrebu ili objavljivanje bilo kog Korisničkog sadržaja. Izuzetno, Korisnički sadržaj - podaci koji predstavljaju lične podatke Korisnika podležu režimu, pravima i obavezama i odgovornostima uređenim Politikom zaštite ličnih podataka.

   8.3. MTO ne može i nije u obavezi da prethodno ili kontinuirano pregleda, proveri ili prati Sadržaj. Međutim, u cilju osiguravanja bezbednosti Korisnika, ispunjenja obaveza predviđenih važećim propisima, zaštite legitimnih interesa MTO i trećih lica ili po nalogu nadležnih organa i institucija, ovlašćena lica MTO mogu da pregledaju i/ili prate Sadržaj i/ili da čuvaju komunikaciju Korisnika prilikom korišćenja Sasomange.rs platforme, pri čemu Korisnik daje neopozivu saglasnost za takvo praćenje, pregled i čuvanje.

   8.4. MTO ima pravo da, otkrije, prenese ili učini dostupnim Sadržaj koji inače nije dostupan trećim licima, iz sledećih razloga: (i) kako se ne bi postupilo protivno bilo kojem zakonu, propisu ili zahtevu / nalogu ovlašćenih organa i institucija; (ii) kako bi se poštovali ovi UK ili bilo koji drugi ugovor; (iii) kako bi zaštitio svoja zakonska i ugovorna prava; (iv) u slučaju da su nečije zdravlje i bezbednost ugroženi; ili (v) kako bi se prijavilo krivično delo ili bilo koje druge nezakonite aktivnosti.

   8.5. Nevezano za pravila u vezi sa sadržajem i prenošenjem oglasnih poruka iz čl. 6.7. ovih UK, Korisnik se posebno obavezuje da neće postavljati, unositi, objavljivati ili prenositi Sadržaj koji: (i) povređuje, nezakonito prisvaja ili zloupotrebljava patent, autorsko pravo, zaštitni znak, poslovnu tajnu, neimovinsko pravo i drugu intelektualnu svojinu trećeg lica ili lična prava ili prava na privatnost; (ii) krši ili podstiče ponašanje kojim se krši, važeći zakon ili propis ili dovodi do materijalne odgovornosti; (iii) je prevaran, neistinit, pogrešan ili obmanjujuć; (iv) je pogrdan, nepristojan, vulgaran ili uvredljiv; (v) propagira diskriminaciju, fanatizam, rasizam, mržnju, uzmemiravanje ili zlostavljanje pojedinaca ili grupa; (vi) je nasilan ili preteći ili propagira nasilje ili aktivnosti protiv određenih lica ili entiteta; ili (vii) propagira nezakonite ili štetne aktivnosti.

   8.6. MTO ima pravo, ali ne i obavezu da, u bilo kom momentu i bez prethodnog upozorenja, ukloni, ukine ili onemogući pristup Korisničkom sadržaju za koji, prema svojoj savesnoj proceni utvrdi da krše ove UK, ili je na neki drugi način štetan za Sasomange.rs platformu, ili ukoliko je to naloženo od strane nadležnog organa ili institucije.

   8.7. MTO zadržava pravo modifikacije delova prethodno proverenog Korisničkog sadržaja ukoliko ustanovi da delovi objavljenog Korisničkog sadržaja krše jednu ili više stavki ovih UK. MTO će nakon izvršene modifikacije obavestiti Korisnika o izvršenim promenama elektronskim putem preko e-mail poruke. Pravo modifikacije MTO zadržava ukoliko objavljeni oglas sadrži delove koji:

   a) krše član 7.7. stav 6) ovih UK.; 

   b) krše član 7.7. stav 3)n ovih UK;

   c) u opisu ili naslovu oglasa sadrže posebne grafičke karaktere ili obrađene fotografije, tag-ove (reči za pretragu) i drugi sadržaj koji nije u vezi sa predmetom oglašavanja (citati, delovi pesmama, kodovi, i drugo);

   d) krše član 7.7. stav 8) i/ili stav 9) ovih UK;

   8.8. MTO neće modifikovati u bilo kom obliku inicijalnu cenu artikla, lokaciju, kontakt podatke i unete atribute za objavljeni oglas, osim u slučaju tehničkih grešaka o čemu će MTO obavestiti Korisnika.

   8.9. Celokupan Korisnički sadržaj se nepovratno briše iz baza podataka Sasomange.rs platforme i MTO-a nakon otkazivanja ili ukidanja Naloga u skladu sa ovim UK. U skladu sa zakonom i propisima, MTO će nakon otkazivanja ili ukidanja naloga, sadržaj Naloga i podatke Korisnika čuvati do 30 dana, nakon čega se gorenavedeni podaci nepovratno brišu.

   9. Ograničenje odgovornosti i naknada štete


   9.1. Korisnik koristi Sasomange.rs platformu na sopstveni rizik. Prava se prenose i usluge se pružaju putem Sasomange.rs platforme u viđenom stanju, po principu „kakav jeste“ ili „kakav je dostupan“, bez ikakvih garancija ili izjava, izričitih ili implicitnih. MTO ne daje bilo kakve garancije, izričite ili implicitne koje se mogu odnositi na njegove usluge, uključujući bez ograničenja garancije podobnosti za određenu namenu, garancije koje mogu proizaći iz poslovanja ili poslovnih običaja, kao i bilo kakve garancije u pogledu tačnosti, pouzdanosti ili kvaliteta bilo kog sadržaja ili informacija sadržanih u okviru Sasomange.rs platforme.

   9.2. MTO ne garantuje da funkcionisanje Sasomange.rs platforme neće biti prekinuto ili bez greške, da će nedostaci biti otklonjeni ili da ne postoji opasnost od računarskih virusa i drugih štetnih komponenti.

   9.3. MTO zadržava pravo da u bilo kom momentu izmeni, ažurira ili privremeno ili trajno obustavi ili ograniči pristup određenim funkcionalnostima ili delovima Sasomange.rs platforme, uz obaveštenje Korisniku i uz isključenje bilo kakve odgovornosti po bilo kom osnovu s tim u vezi.

   9.4. Korisnik preuzima svu odgovornost za odabir proizvoda i usluga kako bi postigao predviđene rezultate, kao i za instaliranje, korišćenje tih proizvoda i usluga i tako dobijene rezultate.

   9.5. Korisnik izričito izjavljuje da razume i prihvata da MTO ne snosi nikakvu odgovornost za bilo kakvu štetu, uključujući, ali ne i isključivo štete nastale usled gubitka profita, poslovne prilike, korišćenja podataka ili drugih nematerijalnih gubitaka (čak i ako je bio obavešten o mogućnosti nastanka takvih šteta ili je trebalo da zna da takva mogućnost postoji), koje proističu iz: (i) korišćenja ili nemogućnosti pristupa i korišćenja Sasomange.rs platforme iz bilo kog razloga; (ii) iz dobara, podataka, informacija ili usluga nabavljenih ili dobijenih, odnosno pruženih, ili poruka primljenih ili transakcija ostvarenih preko Sasomange.rs platforme; (iii) neovlašćenog pristupa ili izmena prenosa ili podataka Korisnika; i (iv) izjava ili postupka bilo koje treće strane koji se tiču Sasomange.rs platforme.

   9.6. MTO neće ni u kom slučaju snositi odgovornost za bilo kakvu štetu u iznosu većem od iznosa koji je Korisnik platio MTO-u za korišćenje Sasomange.rs platforme, tokom perioda od tri (3) meseca pre nastanka štete.

   10. Ostale odredbe


   10.1. Platformom rukuje MTO u Republici Srbiji. Korisnici koji odluče da pristupe Internet stranici i/ili Platformi sa lokacija koje su izvan Republike Srbije čine to na sopstvenu inicijativu i snose odgovornost za usklađenost sa relevantnim lokalnim zakonima.

   10.2. Propust MTO-a da primeni bilo koju odredbu ovih UK se neće smatrati odricanjem od sadašnjih i budućih prava po osnovu takvih odredbi, niti će to na bilo koji način uticati na pravo da dalje primenjuje svaku od tih odredbi. Izričito odricanje od prava MTO-a po osnovu odredbi, uslova ili zahteva ovih UK neće se smatrati odricanjem od buduće obaveze poštovanja takvih odredbi, uslova ili zahteva.

   10.3. Ukoliko se neka od odredbi ovog Ugovora iz bilo kog razloga smatra nevažećom ili neprimenljivom, ona će biti izmenjena u onoj meri koliko je to potrebno da bi postala primenljiva, ali da pri tom ne utiče na nameru ugovornih strana, a ostatak ovih UK će i dalje biti na snazi. Ukoliko se, međutim, utvrdi da takva odredba ne može biti izmenjena, ona će se smatrati odvojivom od ostalih uslova i neće imati nikakv uticaj na valjanost i primenljivost ostalih odredbi.

   11. Izmene UK


   11.1. MTO zadržava pravo da po sopstvenom nahođenju i bez prethodno datog obveštenja, izvrši reviziju, ažurira, izmeni, dopuni ili izbriše određene odredbe ovih UK. Ukoliko MTO izmeni UK, u obavezi je da objavi izmenu na Internet stranici http://www.sasomange.rs ili obavesti Korisnika o istoj.

   11.2. Ukoliko Korisnik ne bude prihvatio izmenjene ili nove uslove korišćenja koje su stupile na snagu, biće onemogućen da dalje koristi svoj Nalog na Sasomange.rs platformi sve dok se sa istim na saglasi, što može učiniti a najkasnije u roku iz čl. 6.11. pod c). Lični podaci Korisnika koji se ne žele saglasiti sa izmenjenim uslovima korišćenja biće obrisani na zahtev tog Korisnika upućen stručnoj službi Sasomange.rs ili u slučaju neaktivnosti Naloga na način propisan čl. 6.11. pod c) ovih UK.