1 / 1
Refraktometar za određivanje šećera u moštu
- Novi Sad, Opština Novi Sad, Podbara, Bele njive, 5
6.330 RSD
- 118916530
- Ažuriran: 22.04.2025.
- Šifra artikla: 556
- refraktometar-za-odredjivanje-secera-u-nhPP7

Tražiš kvalitetan telefon?
Pogledaj široku ponudu!
Izdvojene informacije
-
Novo/nekorišćeno
Stanje
-
-
Opis
Za precizno određivanje šećera u moštu koristi se automatski refraktometar. Skale: 0 – 140 o Oe (skal a za utvr đ ivanje koncentracije še ć e ra u širi p o O E CHSL E-u ) 0 – 26 o K M W Babo (skala za utvr đ iv a nje konc entracij e še ć era u širi po Ba bo-u) 0 – 32% Brix koncentracija (skala za utvr đ iv a n je ko nce ntrac ije š e ć era u vo ć u ili rastvor i m a ) Sasvim sigurna i jedino pouzdana metoda utvrđivanja potpune tehnološke zrelosti jest ona, kojom se utvrđuje sadržaj šećera u grožđu. Prvo merenje obavi se 10-12 dana pre berbe: ubere se 2-3 kg grožđa u raznim delovima vinograda, sa raznih strana nekoliko čokota, taj prosečan uzorak se izmulja (umatan u čistu gazu ili krpu) i u dobivenom moštu izmeri sadržaj šećera. To se ponovi još dva, tri puta (svakog trećeg dana) i kad se utvrdi da se količina šećera u moštu ne povećava, čekanja više nema, grožđe treba brati. Nekom će se činiti da se taj posao ne isplati, i da je to suvišna briga. Međutim, treba imati na umu da se dnevni prirast sadržaja šećera od početnih 0,1 % do posljednjih, vrlo sunčanih dana pred berbu u povoljnim uslovima može povećati i do 0,2 %. Uz to ne treba zaboraviti, da se tih poslednjih dana sazrevanja grožđa u njemu najviše razvijaju mirisne buketne materije (svojstvene sorti), koje daju vinu bogatstvo svih sortnih osobina (miris, okus, boja). NAPOMENA: Deklaracija o poreklu robe biće istaknuta na proizvodu. -
Ukoliko su na ovom oglasu primećene neke greške ili nepravilnosti prijavi oglas
-
-
-
-
-
Brzi linkovi