Refraktometar 0 do 32 Brix
- Ruma, Orlovićeva, 96
3.800 RSD
- 133696403
- Ažuriran: 21.01.2025.
- Šifra artikla: 4688
- h5refraktometar-0-do-32-brix-q0YSO
Izdvojene informacije
-
Novo/Nekorišćeno
Stanje
-
-
Opis
Refraktometar 0 do 32 Brix – Uređaj za merenje procenta šećera u voćuRefraktometar 0 do 32 Brix meri sadržaj šećera u voću i voćnim sokovima. Ovaj optički uređaj prodaje se u kutiji od čvrste plastike sa pipetom za tečnosti, krpicom za brisanje prizme i šrafcigerom za kalibrisanje uređaja. Uz merač se dobija i uputstvo za upotrebu kao i bočica sa destilovanom vodom za kalibraciju.
Za čega se korsiti refraktometar?Refrakotometar 0 do 32 Brix koristi se pre svega u voćarstvu i vinogradarstvu. Nalazi upotrebu na terenu gde je neophodno utvrditi pravi trenutak sazrevanja voća i berbe kvalitetnih dozrelih plodova. Koristi se za kajsiju, šljivu, breskvu, dinje, lubenice, grožđe, malinu, kupinu, ali i svo drugo voće i povrće čiji procenat šećera u zrelom stanju ne prelazi 32 pocenta.
Kako se koristi refraktometar?Refraktometri su izuzetno laki za upotrebu. Nakon kalibracije uređaja procenat šećera u ispitivanom voću merimo tako što na prizmu merača nakapamo par kapi tečnosti i poklopimo prizmu plastičnim poklopcem. Nakon toga refraktometar uperimo u izvor svetlosti i gledamo kroz njega. Vodoravna crta koja se pojavi na skali prolaziće kroz rezultat odnosno kroz vrednost količine šećera u ispitivanom uzorku.
Kako se kalibriše refraktometarRefrakotmetar 0 do 32 Brix dolazi unapred kalibrisan, ali i pored ove činjenice nije loše proveriti kalibraciju pre svake uporebe. Svi refraktometri se kalibrišu na gotovo isti način. Kod uređaja Refraktometar 0 do 32 Brix kalibracija se vrši destilovanom vodom. Destilovana voda ne sadrži šećere pa je se kalibracija vrši na apsolutnu nulu. Kada se nakapa par kapi destilovane vode na prizmu merača i kada se prizma poklopi plastičnim poklopcem tada gledamo kroz okular.
Krug vidnog polja podeljen je na plavi i beli deoUkoliko je horizontalna crna vidnog polja podeljena na plavu i belu polovinu na podeoku 0% to znači da je refraktometar kalibisan. Ukoliko horizontalna crna između plave i bele površine kruga pada u drugu tačnu potrebno je doštelovati refraktometar šrafcigerom iz kompleta.
Da li je moguće meriti šećer u sokovima?Refraktometar 0 do 32 Brix meri procenat šećera u bilo kojoj tečnosti pa i u sokovima. Jedini uslov za merenje jeste da vrednost procenta šećera u soku ne prelazi 32% zato što ovaj merač meri isključivo do vrednosti 32% Brix jedinica.
Refraktometar 0 do 32 Brix – 1 Brix = 1% šećeraBrix predstavlja mernu jedinicu slatkoće i iznosi tačno jedan procenat šećera na sto grama u mernom uzorku. Ovo dodatno olakšava sam postupak merenja jer nije potrebna kompenzaciona tabela niti pretvaranje očitanog rezultata.
Automatska temperaturna kompenzacija – ATCRefraktometar 0 do 32 Brix poseduje automatsku temperaturnu kompenzaciju. To praktično znači da je rezultat tačan bez obzira na temperaturu pri kojoj se slatkoća uzorkuje. Naravno u nekim ekstremnim slučajevima može doći do odstupanja. Ovo je slučaj kada sa refraktometrom merimo u najtoplije doba dana po direktnom suncu ili u hladnjačama na ekstremno niskim temperaturama. Optimalna temperatura za uzorkovanje je 20 stepeni Celzijusove skale.
Tri godine garancije na Refraktometar 0 do 32 BrixObzirom da su oprički refraktometri analogni uređaji oni se zaista retko kvare. Iz tog razloga u mogućnosti smo da vam ponudimo tri godine garancije uz ovaj uređaj. Naravno izuzetak od ove garancije su mehanička oštećenja koja su nastala neadekvatnim rukovanjem – slomljena prizma prilikom pada ili udarca itd.
SpecifikacijeBoja: Srebrna, Crna
Merni opseg refraktometra: Od 0% do 32% Brix
Rezolucija merenja refraktometra: 0.2% Brix
Tačnost merenja refraktometra: 0.2 % Brix
Radna temperatura merenja: 20° C
Temperaturna kompenzacija: Automatska
Zemlja porekla: Kina
Uputstvo za upotebuKalibracija refraktometra:
- Na mernu prizmu nakapajte par kapi destilovane vode
- Poklopite mernu prizmu poklopcem
- Gledajte kroz okular
- Ukoliko su brojevi mutni izoštrite okretanjem okulara
- Ukoliko je podela kruga na beli i plavi tačno po liniji procenta 0% nije potrebna kalibracija
- Ukoliko linija prolazi iznad ili ispod 0% kalibrišite merač šrafcigerom i šrafom koji se nalazi ispod crnog čepa sa gornje strane merača iznad prizme
- Zavrnite ili odvrnite šraf dok se podela vidnog polja ne poklopi sa procentom 0%
- Obrišite mernu prizmu i refraktometar je spreman za merenje
Merenje refraktometrom:
- Nakapajte par kapi soka voća, grožđa ili druge slatke tečnosti na mernu prizmu
- Mernu prizmu poklopite poklopcem merne prizme
- Gledajte kroz okular i očitajte vrednost podele mernog polja
- Linija koja deli merni krug na beli i plavi deo prolaziće kroz vrednost procenta šećera u merenom uzorku
- Nakon što ste završili sa merenjem mernu prizmu očistite vodom i obrišite suvim ubrusom
- Merač vratite u kutiju i odložite na mesto van domašaja dece
-
Ukoliko su na ovom oglasu primećene neke greške ili nepravilnosti prijavi oglas
-
-
-
-
-
Brzi linkovi